Hlavní obsah

V USA začal první z procesů s Carnajevovými kamarády

Aktualizováno

Ve Spojených státech začal úvodními řečmi obžaloby a obhajoby první z několika procesů s kamarády Džochara Carnajeva, který údajně spolu se svým bratrem Tamerlanem loni provedli pumový útok na bostonský maratón. Jako první před soudem stanul Kazach Azamat Tažajakov, který se zodpovídá z toho, že svým počínáním mařil vyšetřování. Tažajakov, kterému hrozí až 25 let vězení, nařčení odmítá. Při útoku na běžecké klání zahynuli tři lidé a více než 260 osob bylo zraněno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tažajakov čelí spolu s krajanem Diasem Kadyrbajevem obviněním, že po loňském atentátu na bostonský mezinárodní maratón na žádost svého spolužáka Carnajeva vyhodili z jeho pokoje na kolejích batoh s pyrotechnikou a přenosný počítač.

Foto: Jane Flavell Collins, ČTK/AP

Kazach Azamat Tažajakov, který se zodpovídá z toho, že svým počínáním mařil vyšetřování.

"Obžalovaný a jeho spolubydlící podnikli všechny tyto kroky, tedy odstranění důkazů, ukrytí důkazů, z jednoho jediného důvodu, a to aby ochránili svého blízkého přítele Džochara Carnajeva," prohlásila v úvodním proslovu za obžalobu Stephanie Siegmannová z prokuratury.

Před soudem jsou čtyři obvinění

Obviněním čelí celkem čtyři kamarádi baratří Carnajevů. Proces s Kadyrbajevem začne zřejmě 8. září a 29. září pak soud s Američanem Robelem Philliposem, který se zodpovídá z údajného lhaní vyšetřovatelům.

Čtvrtým je Chyruluzhan Matanov z Kyrgyzstánu, který podle obžaloby smazal ze svého počítače soubory potřebné pro vyšetřování a rovněž lhal policistům. Údajně také krátce po atentátech s bratry Carnajevovými povečeřel. Ačkoli není obviněn z podílu na útocích, hrozí mu až dvacet let vězení.

Džochar Carnajev byl obviněn ve 30 případech, ale vinu popřel. Podle obžaloby spolu s bratrem Tamerlanem 15. dubna 2013 v cíli mezinárodního maratónu umístil dvě bomby ukryté v černých pytlích. Tamerlan zemřel loni 19. dubna při přestřelce s policií, Džochara policie dopadla o den později a soud s ním má začít v listopadu. Hrozí mu trest smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám