Hlavní obsah

Dokonalé árijské dítě v nacistickém časopise byla Židovka

Novinky, rei

Když v roce 1935 vyhlásili nacisté v Německu soutěž, v níž hledali ukázkové árijské dítě pro obálku rodinného časopisu Sonne ins Haus, netušili, že holčička, kterou pokládali za ideál, je ve skutečnosti pro ně rasově nečistá Židovka. Snímek do soutěže bez vědomí rodičů přihlásil fotograf, který chtěl antisemitské nacisty zesměšnit.

Hessy Taftová dnes a jako šestiměsíční na obálce nacistického časopisu

Článek

„Dnes se tomu mohu zasmát, ale kdyby nacisté věděli, kdo jsem, už bych nežila,“ řekla listu Bild Hessy Levinsonsová Taftová, dnes 80letá profesorka chemie z New Yorku. Obálku magazínu nyní darovala památníku Jad Vašem v Izraeli. „Cítím trochu pomstu, něco jako zadostiučinění,“ uvedla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šestiměsíční Hessy vzala ve zmíněný rok matka v Berlíně k fotografovi. Bylo sice ještě před válkou i protižidovským pogromem o Křišťálové noci, nicméně Židé byli už tehdy nacistům trnem v oku.

Obavy i skrývání

Pauline Levinsonsová proto byla nejen velice překvapena, ale také vystrašená, když se fotografie její dcery ocitla na titulní stránce jejich magazínu. Když se obrátila na fotografa Hanse Ballina, dostalo se jí vysvětlení: „Chtěl jsem nacisty zesměšnit“. Snímek podle některých osobně vybíral šéf propagandy Joseph Goebbels.

Levinsonsovi pak v obavách svoji dceru skrývali, jelikož se snímek malé Hessy objevil také na pohlednicích, které se rozletěly i za hranice. Nacisté však nebezpečný šprým a vlastní omyl nikdy neodhalili.

Rodina měla štěstí i po vypuknutí války, když se jí podařilo uniknout před holocaustem. Hessyina otce sice v roce 1938 gestapo zatklo a obvinilo z daňových podvodů, ale zachránil ho jeho účetní, který byl členem NSDAP.

Levinsonsovi pak utekli do Lotyšska a později do Francie. Když Němci obsadili Paříž, odešla rodina za oceán - nejprve na Kubu a čtyři roky po válce do USA, kde se usadila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám