Hlavní obsah

FBI iniciovala zabití amerického filmaře po Pinochetově puči

Santiago de Chile

Americký federální úřad pro vyšetřování (FBI) měl v roce 1973 významný podíl na zabití dvojice levicových aktivistů působících v Chile. K tomuto závěru dospěl podle agentury AP v pondělí chilský soud. Charles Horman a Frank Teruggi byli zabiti záhy po pravicovém puči Augusta Pinocheta. Na základě informací FBI a dalších amerických tajných služeb oba chilská armáda podezřívala z „podvratné činnosti”.

Foto: Profimedia.cz

Vdova po zavražděném Joyce Hormanová

Článek

Americký námořní důstojník Ray E. Davis chilské spolupracovníky upozornil na „podvratnou činnost”, kterou prý vyvíjeli filmař Charles Horman a studentský aktivista Frank Teruggi. To mělo za následek zadržení obou mužů a jejich smrt v září 1973, jen několik dní po převratu, který za americké podpory svrhl levicového prezidenta Salvadora Allendeho.

„Chilská armáda sama by proti nim nikdy nepostupovala,” uvedl právní zástupce pozůstalých Sergio Corvalán. „Neměli na Hormanovi nebo Teruggim žádný zájem, neměli důkazy o jejich kompromitujících politických aktivitách, které by je učinily terčem chilských zpravodajských služeb,” dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žaloba na Pinocheta

Plukovník Davis vedl americkou armádní skupinu v Chile a v zemi tajně žil až do své smrti v roce 2013.

Soudce Jorge Zepeda ze zabití viní i vysloužilého chilského plukovníka Pedra Espinozu, spoluúčastníkem byl podle soudu i zpravodajec Rafael González. Oba byli spolu s Davisem obžalováni už v roce 2011.

Případ zabití obou aktivistů si v Chile získal pozornost až v roce 2000, kdy vdova po americkém dokumentaristovi Joyce Hormanová podala na Pinocheta žalobu.

Smrt dvojice byla námětem snímku Missing (Nezvěstný) z roku 1982. Film, který získal Oscara za scénář, byl v Chile za Pinochetovy vlády zakázán.

Reklama

Výběr článků

Načítám