Hlavní obsah

Obama: Žádné bojové jednotky do Iráku nepošlu

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v pátek vyloučil návrat bojových jednotek Spojených států do Iráku. Je ochoten irácké vládě čelící hrozbě radikálních islamistů pomoci, ale nechce řešit problémy za ni.

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

„Nepošleme americké vojáky zpět do boje v Iráku,“ prohlásil Obama a dodal, že v zemi nemůže žádná „krátkodobá vojenská akce uspět“.

Bagdád ale podle něj může počítat s podporou USA. O konkrétních krocích rozhodne Obama teprve během víkendu. Uvedl, že příslušné návrhy už od svých bezpečnostních poradců dostal.

Obama apeloval na irácké předáky, aby usilovali o celonárodní dohodu vedoucí k překonání sektářských rozdílů. „Toto by měl být budíček. My to za ně neuděláme,“ prohlásil americký prezident a zkritizoval vládu premiéra Núrího Málikího za to, že problémy dlouhodobě neřešil. „Nenecháme se zatáhnout zpět do situace, kdy se drží poklop, dokud tam jsme, ale jakmile odejdeme, tak se to nechá dojít takto daleko,“ uvedl.

Obama upozornil, že o hrozbě ze strany organizace Islámský stát v Iráku a v Levantě, která operuje také v Sýrii a nyní hrozí útokem na Bagdád, věděla irácká vláda delší dobu a USA kvůli tomu v posledním roce navýšily svoji pomoc. Potvrdil, že Bagdád může nadále s pomocí Washingtonu i jeho spojenců počítat. „V konečném důsledku je to však na Iráčanech,“ poznamenal.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

Doplnil, že v Iráku a Sýrii mír nebude bez „intenzivní diplomacie“ v širším regionu. „Je to regionální a dlouhodobý problém,“ podotkl Obama.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama nevylučuje vojenský zásah v Iráku

Americký prezident Barack Obama řekl, že jeho vláda zvažuje všechny možnosti, jak pomoci Iráku při boji s islámskými radikály z Islámského státu v Iráku...

Výběr článků

Načítám