Hlavní obsah

Skončil Marcos, šéf mexických zapatistů

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární velitel a mluvčí mexické indiánské gerily EZLN (Zapatistické vojsko národního osvobození), kdysi univerzitní profesor Rafael Guillén Vicente, vystupující pod jménem subcomandante Marcos, se distancoval od role hlavního mluvčího gerily.

Foto: Profimedia.cz

Subcomandante Marcos

Článek

„Ten, koho jste znali jako subcomandante Marcose, už neexistuje. Můj hlas už nebude hlasem zapatistů,“ hlásá na webové stránce EZLN oznámení, podepsané novým jménem subcomandante Galeano.

Může jít o odkaz na uruguayského publicistu, proslaveného sociálně kritickou knihou Otevřené žíly Latinské Ameriky, stejně jako uctění odkazu jednoho z velitelů EZLN, zabitého před měsícem. Už dosavadní jméno si šéf zapatistů zvolil po padlém spolubojovníkovi.

Marcos svůj „odchod“ označil za „logický důsledek vnitřních změn v EZLN“, komentátoři ale spekulují, že může jít i o pouhou změnu jména. Nedávno totiž připustil, že média v něm vidí často spíš kuriozitu než mluvčího.

Jen v masce

Marcos, objevující se zásadně v černé obličejové masce (balaklavě) a se zapálenou dýmkou, se začátkem 90. let postavil do čela chudých mayských obyvatel v mexickém státě Chiapas a na Nový rok 1994 vedl i jejich útok na město San Cristóbal de las Casas.

Povstání bylo záhy ukončeno příměřím a zapatisté se stáhli z měst do Lakandonského pralesa na hranicích Guatemaly. Na ovládaném území zavedli vlastní sociálně-ekonomický režim, založený na solidaritě a odmítání vykořisťování a charakterizovaný zrovnoprávněním žen.

Mexická vláda tento stav fakticky toleruje, žádný z požadavků EZLN (indiánské právo na půdu, domov, jídlo, zdraví, vzdělání a práci, pro všechny Mexičany spravedlnost, demokracii a svobodu) ale dosud nesplnila, a to ani po demonstrativním pochodu do hlavního města v roce 2001 či účasti v předvolební prezidentské kampani roku 2006.

Média přirovnávala Marcose k novodobému Che Guevarovi, jeho popularita se však omezila na Latinskou Ameriku.

Uznání a jméno si získal v kruzích levicových intelektuálů zejména svými politickými a filozofickými eseji, v nichž na přelomu tisíciletí popsal dopady globalizace a neoliberalismu na neprivilegované vrstvy a předpověděl čtvrtou světovou válku, kterou povedou proti sobě finanční centra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám