Hlavní obsah

První zatčení v souvislosti s Chybou krvácejícího srdce

Novinky, rei
Ottawa

Policie v Kanadě zatkla 19letého muže, který prolomil počítačový systém kanadského finančního úřadu (CRA). Využil tak jednu z nejzávažnějších bezpečnostních trhlin v historii internetu - Chybu krvácejícího srdce. Je to vůbec první zatčení v souvislosti s případem, uvedla ve čtvrtek stanice BBC.

Foto: Mal Langsdon, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Stephen Arthuro Solis-Reyes z města London v provincii Ontario čelí obvinění z krádeže čísel 900 pojištěnců. Do sítě CRA pronikl minulý pátek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Finanční úřad byl sice jednou z prvních velkých organizací, která po ohlášení bezpečnostní chyby své internetové služby přerušila, přesto však toto opatření přišlo pozdě.

„Domníváme se, že pan Solis-Reyes získal z registrů CRA soukromé informace tím, že využil slabiny, známé jako Chyba krvácejícího srdce,“ uvedli ve svém prohlášení vyšetřovatelé.

Mladík byl obviněn z krádeže dat a nedovoleného průniku do cizího počítače.

O dalších se možná teprve dozvíme

Na Chybu krvácejícího srdce upozornily minulý týden technologické firmy Google a Codenomicon. Chyba podle expertů zasáhla dvě třetiny internetu, jelikož se týká knihovny OpenSSL, jednoho z nejrozšířenějších kryptovacích softwarů na internetu.

Mezi postiženými byly i velké portály, jako jsou například Yahoo.com, Flickr.com či Mail.com. Odborníci upozornili, že by si uživatelé měli z preventivních důvodů změnit svá internetová hesla. [celá zpráva]

Experti varují, že brzy mohou být odhaleny další útoky, jako byl ten Solis-Reyesův v Kanadě. Stovky tisíc webových stránek nyní usilovně trhlinu záplatují, což může podle deníku The Washington Post způsobovat v některých případech výpadky nebo i zpomalení internetu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám