Hlavní obsah

Ohnivé peklo pohltilo stovky domů. Chile vyhlásilo stav katastrofy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valparaíso
Aktualizováno

Nejméně pět set domů lehlo popelem a tři tisíce lidí muselo být evakuováno při sobotním rozsáhlém požáru v chilském přístavním městě Valparaíso. Jsou hlášeni i dva mrtví. Prezidentka Michelle Bacheletová vyhlásila v oblasti, která leží 120 kilometrů od hlavního města Santiaga, stav katastrofy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejméně pět set domů lehlo popelem v chilském přístavním městě ValparaísoVideo: Reuters

 
Článek

Hasičům se dosud nepodařilo dostat požár pod kontrolu a hrozí jeho šíření do centra města. Podle starosty Jorgeho Castra se oheň dostal nejméně do 12 oblastí čtvrtmiliónového města.

„Okolo pěti stovek domů bylo zničeno a zhruba 3000 lidí evakuováno," řekl Castro v noci na sobotu v chilské televizi TVN. Fotografie chilských médií ukazují, že oheň byl v sobotu večer místního času (v neděli nad ránem SELČ) vzdálen jen několik set metrů od centra.

Foto: Reuters

Požár vyhnal z domovů přes 3000 lidí.

Díky vyhlášení stavu katastrofy se kromě hasičských jednotek mohou na likvidaci požáru a evakuacích obyvatel podílet i armádní jednotky. Příčinu požáru dosud úřady neznají. Ve Valparaísu dochází k menším lesním požárům každoročně, tento je však svým rozsahem podle místních zcela výjimečný.

„Je to nejhorší katastrofa, kterou jsem ve Valparaísu viděl," řekl deníku La Tercera vedoucí jednoho z místních úřadů Ricardo Bravo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám