Hlavní obsah

G7 podpoří další sankce proti Rusku při zostření ukrajinské krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Skupina ekonomicky nejvyspělejších zemí světa ze skupiny G7 podpoří zpřísnění sankcí proti Rusku, pokud Moskva vystupňuje krizi na Ukrajině. Podle agentury Reuters to oznámil v pátek americký ministr financí Jack Lew.

Foto: Mike Theiler, Reuters

Americký ministr financí Jack Lew.

Článek

„Je tam široká a silná jednota v rámci G7 ohledně zvýšení sankcí a nákladů v reakci na stupňující se akce ze strany Ruska," řekl Lew na tiskové konferenci s poukazem, že jde o shodný názor všech členů G7.

Tato neformální organizace vyloučila ze svého středu v rámci skupiny G8 Rusko poté, co Moskva anektovala ukrajinský Krym. Její členové zároveň dali najevo, že se nezúčastní plánovaného summitu G8 v ruském Soči.

Spojené státy a Evropská unie po ruské anexi vydaly seznam osob, převážně ruských, ukrajinských a krymských politiků, kterým zakázaly vstup na své území a zmrazily jim majetek. Černý seznam Spojené státy od té doby několikrát, naposledy v pátek, rozšířily.

K rozsáhlejším ekonomickým sankcím se západní státy neodhodlaly. I Washington a Brusel ale daly Moskvě na vědomí, že tvrdá opatření by následovala po ruském útoku na východ Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám