Hlavní obsah

Obchodníci se ženami v Argentině dostali tresty až 22 let vězení

– Buenos Aires
Novinky, rei

Soud v Argentině v úterý uložil tresty v délce 10 až 22 let vězení devítičlennému gangu, který unášel ženy a nutil je k prostituci. Odsouzení je výsledkem kampaně matky unesené 23leté Marity Verónové. Ačkoliv dodnes není jasné, co s ní únosci provedli, podařilo se její matce v průběhu pátrání upozornit na problém širokou veřejnost, odkrýt množství případů a zachránit tak několik mladých žen.

Foto: Profimedia.cz

Susana Trimarcová (uprostřed) před soudem drží v ruce fotografii své zmizelé dcery Marity Verónové.

Článek

„Maritu jsem nenašla, ale spravedlnosti bylo učiněno zadost,“ komentovala verdikt Susana Trimarcová, matka Verónové. Soud nižší instance přitom předloni všechny odsouzené zprostil viny. To vyvolalo pobouření v celé zemi, a když naštvaní lidé vyrazili protestovat do ulic, bylo po odvolání nařízeno nové řízení. Odsouzení se proti novému rozsudku znovu chtějí odvolat.

Trimarcová plánuje v pátrání po dceři pokračovat. „Neskončíme, dokud se nedozvíme, co s ní udělali,“ řekla deníku La Nación.

Verónová zmizela v dubnu 2002 ve městě San Miguel de Tucumán cestou na kontrolu v nemocnici. Několik prostitutek potvrdilo, že ji později vidělo nabízet své služby na různých místech v zemi.

Její matka po ní začala pátrat na vlastní pěst a její kampaň se postupně stala symbolem boje proti obchodování s lidmi v Argentině. Informace, k nimž se dostala, posloužily policii a vedly k množství razií, při nichž byly zachráněny desítky žen. Její snahy také iniciovaly přijetí nových zákonů proti obchodníkům s lidmi. Od roku 2007 obětem pomáhá také nadace, kterou dala Trimarcová jménem dcery zřídit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám