Hlavní obsah

Separatisté prohráli volby v Quebeku

Quebec

Vládnoucí separatisté neuspěli v předčasných volbách v kanadské frankofonní provincii Quebec. Parlamentní většinu pravděpodobně získají opoziční liberálové. Podle agentury AP to vyplývá z průběžných výsledků sčítání hlasů z pondělních voleb, podle nichž mají liberálové šanci získat až 75 ze 125 křesel v parlamentu.

Foto: Christinne Muschi, Reuters

Quebecká premiérka a šéfka separatistické Quebecké strany (PQ) Pauline Maroisová

Článek

Quebecká premiérka a šéfka separatistické Quebecké strany (PQ) Pauline Maroisová vyhlásila předčasné volby ve snaze získat parlamentní většinu, k níž straně chybělo devět křesel. Příliš radikální separatistická rétorika se však premiérce zřejmě vymstila a nahnala voliče liberálům.

Ti podle AP získali či jsou na nejlepší cestě k získání 75 mandátů, které by jim zajistily pohodlnou většinu hlasů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

PQ má osamostatnění provincie s osmi milióny obyvatel dlouhodobě v programu, ale po dvou neúspěšných referendech v letech 1980 a 1995 se nyní většina obyvatel provincie staví k oddělení negativně nebo vyhýbavě. Právě na tom postavili liberálové svoji kampaň.

Porážka separatistů a vítězství liberálů na několik let odloží možnost dalšího referenda o odtržení provincie od Kanady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám