Hlavní obsah

Šokovaní američtí senátoři podporují zveřejnění zprávy o mučení CIA

Washington

Zpravodajský výbor amerického Senátu ve čtvrtek doporučil odtajnit části jeho důvěrné zprávy o surovém mučení lidí podezřelých z terorismu americkou tajnou službou CIA za vlády prezidenta George Bushe. Zpráva ale nebude zveřejněna hned.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Předsedkyně amerického senátního výboru pro tajné služby Dianne Feinsteinová.

Článek

Předsedkyně senátního výboru pro zpravodajské služby Dianne Feinsteinová vyzvala Bílý dům, aby se zapojil do procesu odtajnění zprávy. Neví, jak dlouho to bude trvat, ale doufá, že se to podaří během několika týdnů.

Podle Feinsteinové hlasovalo jedenáct členů pro odtajnění a tři byli proti: „Tato zpráva ukazuje brutalitu, která je v prudkém kontrastu s hodnotami našeho národa. Je skvrnou na naší historii a nesmí být dovoleno, aby se opakovala.“

”Je důležité říci světu, že jsme skutečně chybovali a že už to znovu neuděláme,” řekl AP jeden z 15 členů výboru Angus King. Metody výslechu CIA byly podle něj často mučením.

Nejúplnější přehled mučení

Zpráva, na které vyšetřovatelé Senátu pracovali léta, přináší dosud nejúplnější popis technik výslechu, jež se v zahraničních tajných věznicích CIA používaly na osobách podezřelých z vazeb na teroristickou síť Al-Káida. Tvrdě kritizuje waterboarding, kdy je v zadržených vyvoláván pocit topení, a další drsné metody. Vyčítá také tajné službě CIA, že pořádně nevyhodnotila účinnost těchto metod zavedených po atentátech na Spojené státy z 11. září 2001.

Feinsteinová zdůraznila, že zpráva ukazuje na velké problémy ohledně toho, jak CIA řídila svůj tajný program zadržování a vyslýchání, do něhož spadalo více než sto podezřelých. „Nyní je zcela jasné, že v úsilí zabránit dalším teroristickým útokům po 11. září a dostat zodpovědné za ně před spravedlnost se CIA dopustila vážných chyb, které nás tíží ještě dnes.“

Dodala, že zpráva ukazuje, jak důležitý je v demokratickém národě dohled nad tajnými službami.

Námitky CIA

CIA mnohé závěry dokumentu zpochybňuje, protože jeho autoři nehovořili s představiteli CIA, kteří brutální výslechy povolili či na ně dohlíželi. „Mě ani nikoho jiného ze zasvěcených lidí v CIA se nikdo na názor neptal. Nechtějí slyšet názor nikoho jiného. Je to snaha přepsat dějiny,” řekl ke zprávě vedoucí pracovník CIA Jose Rodriguez, který v polovině minulého desetiletí dohlížel na zadržování a výslechy podezřelých v zahraničí.

CIA zdůrazňuje, že při podobném odtajňování se musí vždy zvážit, zda zveřejnění některých informací nemůže ohrozit národní bezpečnost USA. Odhalení, která jsou pro tajné služby nepříjemná, ale nekompromitují jejich zdroje či metody, se podle CIA zatajovat nemají.

Ze zprávy už unikly některé informace, které začátkem týdne zveřejnil list Washington Post. Mimo jiné zmínil tajné věznice CIA, kde se používaly i další brutální metody, jako ponořování podezřelých do ledové vody.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám