Hlavní obsah

Chile zasáhlo mohutné zemětřesení, cítily ho i okolní země

Santiago de Chile
Aktualizováno

V blízkosti severního pobřeží Chile udeřilo v úterý večer mohutné zemětřesení o síle 8,2 stupně Richterovy stupnice. Pocítili ho i obyvatelé sousedních zemí. Otřesy vyvolaly dvoumetrovou vlnu tsunami. Úřady severní provincie Iquique ohlásily šest mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Evakuace lidí z pobřeží Chile Video: Reuters

 
Článek

„Zdálo se, že toto zemětřesení trvá déle. Obyčejně otřesy trvají maximálně 40 sekund, ale u tohoto mi to připadalo okolo dvou minut,“ popsal pro BBC Brit Patrick Moore, který žije ve městě Antofagasta na severu Chile.

Hlavní otřes měl podle americké geologické služby USGS epicentrum asi sto kilometrů severozápadně od přístavu Iquique. Po něm byly zaznamenány následné menší otřesy. USGS původní odhad síly zemětřesení 8,0 stupně zvýšila na 8,2 stupně.

Otřesy byly cítit v sousedním Peru, a dokonce i v bolivijském hlavním městě La Paz, které leží vysoko v horách.

Foto: Jose Luis Saavedra, Reuters

Lidé v chilském Iquique prchají na výše položená místa ze strachu před vlnou tsunami vyvolanou zemětřesením.

Přílivová vlna dosahovala v severním Chile až 2,3 metru.

Prezidentka Michelle Bacheletová vyhlásila v regionech Arica, Parnicota a Tarapaca výjimečný stav.

Vězni ve zmatku uprchli

Chilské úřady nařídily hned po otřesech preventivní evakuaci velké části severního pobřeží, významnější materiální škody ale zatím nehlásí. Podle stanice NBC bylo evakuováno na 900 000 lidí.

Chile je zemí s jedním z nejvyšších výskytů zemětřesení na zeměkouli. V roce 2010 jej zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 stupně. Následná vlna tsunami způsobila ve středním a jižním Chile rozsáhlé škody a zabila přes 500 lidí.
Nejsilnější zaznamenané zemětřesení v historii se odehrálo také Chile – nastalo v roce 1960, mělo sílu 9,5 stupně a v jeho důsledku zemřelo více než 5000 lidí.

Krizový úřad ONEMI informoval o sesuvech půdy, které na severu země zčásti zablokovaly některé silnice a dálnice, a drobné škody hlásilo město Arica. Ve městě Iquique však dramatické situace využilo osazenstvo místní věznice. Asi 300 vězňů po otřesech uprchlo, sdělil chilský ministr vnitra Rodrigo Penailillo.

Foto: ČTK/AP

Oheň, který vzplál v restauraci v chilském městě Iquique poté, co oblast zasáhlo mohutné zemětřesení.

Celá oblast vyhlížela přílivovou vlnu

Úřady kvůli tsunami varovaly celé tichomořské pobřeží Latinské Ameriky. Týkalo se to Peru, Ekvádoru, Kolumbie, Panamy, Kostariky, Nikaraguy, Salvádoru, Guatemaly, Mexika, Hondurasu, Francouzské Polynésie i Havaje.

Po pár hodinách bylo varování odvoláno.

Foto: Stringer, Reuters

Kvůli zemětřesení v Chile úřady zorganizovaly rozsáhlou evakuaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám