Hlavní obsah

Americké důstojníky od jaderných raket propustili, podváděli při testech

Washington

Americké letectvo USAF propustilo ze svých řad devět důstojníků z jednotek vybavených mezikontinentálními balistickými střelami. Podváděli při pravidelných testech. Ve čtvrtek to uvedla agentura AP.

Příslušník USAF v řídícím středisku jaderných nosičů Minuteman

Článek

Tresty se týkají středních a nižších důstojníků. Nikdo z nich nebyl propuštěn pro podvody, ale kvůli tomu, že selhali velitelsky.

Žádný generál potrestán podle AP nebyl, na svou funkci ale rezignoval plukovník Robert Stanley, který velel základně Malstrom ve státě Montana, kde byly v lednu podvody při pravidelných zkouškách důstojníků odhaleny. Tam bylo postaveno kvůli podvodům u testů mimo službu 34 důstojníků USAF ze 190. Podváděl každý pátý příslušník jednotek.

Není to jediný skandál. Na základně Malstrom byly problémy ještě před tím, než se zjistily podvody u testů. V říjnu tam potrestali dva důstojníky za to, že nechali otevřené dveře do řídící místnosti, odkud se raketa odpaluje. Tyto dveře mají být neustále zavřené. V srpnu kontrola na téže základně došla k závěru, že jednotka, která má kontrolovat mezikontinentální rakety, nepracuje uspokojivě. [celá zpráva]

Americké mezikontinentální rakety LGM-30 Minuteman III s jadernými hlavicemi jsou vedle Malstromu a Minotu ještě na základně Warren ve státě Wyoming. Celkem je na těchto základnách USAF 450 balistických jaderných raket, které jsou v neustálé bojové pohotovosti.

Dohlíží na ně 90 důstojníků, kteří pracují ve dvojicích ve 24hodinových směnách ve 45 podzemních kontrolních centrech. Každé středisko monitoruje a kontroluje deset mezikontinentálních jaderných raket.

Reklama

Výběr článků

Načítám