Hlavní obsah

Tajné služby sbíraly osobní údaje o hráčích Angry Birds

New York

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) a britská tajná služba GCHQ sbíraly osobní údaje i uživatelů mobilních aplikací, například populární hry Angry Birds. Napsal to v pondělí americký deník The New York Times a britský The Guardian s odvoláním na dokumenty, které jim poskytl bývalý pracovník NSA Edward Snowden.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle listů se obě tajné služby pomocí aplikací pro mobilní telefony iPhone a pro telefony se systémem Android dostávaly k informacím o místu pobytu hráče, o jeho stáří a pohlaví.

Podle jednoho z britských tajných dokumentů z roku 2012 umožňují některé aplikace dokonce sdílet údaje obsahující detaily o sexuální orientaci uživatele nebo jeho politických preferencích.

Rozsah sbírání dat z mobilních aplikací není na základě získaných dokumentů zřejmý, konstatují deníky. Podle agentury DPA ale jeho odhalení zapadá do mozaiky o sledovacích praktikách NSA.

Ty se na veřejnost dostaly loni díky bývalému počítačovému expertovi americké rozvědky Edwardu Snowdenovi, který médiím předal informace o protiteroristických programech monitorujících telefonickou a elektronickou komunikaci po celém světě.

Americký prezident Barack Obama v reakci na tento skandál představil tento měsíc reformy práce amerických špionážních služeb. Mají se dotknout i kritizované NSA, kterou by měl podle dnešního vydání deníku The Washington Post vést viceadmirál Michael Rogers.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám