Hlavní obsah

Majitele směnárny bitcoinů a jeho komplice obvinili v USA z praní peněz

New York

Dva provozovatele směnáren virtuální internetové měny bitcoin obvinili v USA z praní špinavých peněz. Ty se používaly k nákupům drog. Uvedla to stanice BBC s odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti.

Foto: weusecoins.com

Měna bitcoin má logo ve tvaru dvakrát svisle přeškrtnutého písmene B.

Článek

Zadrženi byli Robert Faiella, známý jako BTCKing, a Charlie Shrem z Bitinstnat.com. Podle úřadů byli zapojeni do složitého obchodu, kdy prodali uživatelům internetového obchodu Silk Road, zaměřeného na nákup drog, bitcoiny za více než milión dolarů.

Stránka Silk Road byla už loni uzavřena a její vlastník zatčen.

Čtyřiadvacetiletý Shrem byl zadržen v neděli na newyorském Kennedyho letišti. Dvaapadesátiletý Faiella byl zatčen v pondělí na Floridě.

Shrem je stíhán kvůli tomu, že umožnil Faiellovi použít server Bitinstant, aby si opatřil velké množství bitcoinů, které pak prodal uživatelům Silk Road chtivým koupě drog.

Podle prokuratury si Shrem byl vědom, že bitcoiny budou použity právě tímto způsobem, což je porušením bankovního zákona.

Šéfredaktorka zpravodajského webu Coindesk řekla BBC, že po uzavření Silk Road a zatčení jejího provozovatele Rosse Ulbrichra se další zatýkání dalo očekávat.

O bitcoinech

Na bitcoinu je založena řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Měnu již také přijímají některé obchody. Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky.

Ještě zhruba v polovině loňského roku stál jeden bitcoin pouhých sedm dolarů. Začátkem letošního roku zaznamenala měna silný růst, později se však vývoj jejího kurzu dočasně obrátil kvůli technickým problémům při obchodování.

Uvedla, že je nešťastné, že bitcoin je spojován nadále se Silk Road, i když většina uživatelů této měny nemá s nákupem drog nic společného. Na nebezpečí využití bitcoinu k nelegálním aktivitám se ale dlouhodobě upozorňovalo. Bitcoiny nejsou na jméno, jejich vlastník využívá jen speciální řetězec písmen a číslic. Každý bitcoin má své vlastní číslo.

Reklama

Související články

Bitcoin opět pokořil hranici 1000 dolarů

Hodnota kybernetické měny bitcoin opět přesáhla hranici 1000 dolarů, což odpovídá více než 20 000 korunám. Důvodem se stala zpráva, že měnu začne přijímat...

Výběr článků

Načítám