Hlavní obsah

V USA uzavřeli i proslulé národní parky, bez práce je 800 000 lidí

Washington

Americký prezident Barack Obama zrušil svoji plánovanou nedělní cestu do Malajsie a na Filipíny a možná bude muset odvolat celé turné po jihovýchodní Asii. S republikánskými zákonodárci se totiž stále nedohodl na ukončení patové situace kolem nouzového rozpočtového režimu. Osm set tisíc státních zaměstnanců je kvůli tomu bez práce, zavřena jsou muzea i proslulé národní parky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V USA uzavřeli sochu Svobody, Capitol i národní parkyVideo: Reuters

 
Článek

„Místo, jako je toto, bychom si měli moct užít. Jsme strašně zklamaní z těch pitomců ve Washingtonu,“ řekli na okraji uzavřeného Yosemitského národního parku serveru bellinghamherald.com manželé Ron a Laura Kaneovi z Houstonu. O uzavření parků se dozvěděli na letišti, když už byli na cestě. Jen Yosemite navštíví ročně zhruba čtyři milióny lidí.

Republikáni odmítají odsouhlasit rozpočet pro další fiskální období, protože nesouhlasí s Obamovou zdravotnickou reformou. Ani jedna ze stran nechce ustoupit a demokraté s republikány vedou v Kongresu zákopovou válku. Obama v úterý republikány vyzval, aby přestali vydírat, a Američanům vysvětloval, že zdraví jejich rodin je přednější než provoz institucí a programů.

Jejich uzavření ale komplikuje život nejenom Američanům, ale i zahraničním turistům, jichž ročně přijede zhruba 40 000 také z České republiky.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Turisté se nedostanou ani na Alcatraz.

Turisté se nedostanou k soše Svobody v New Yorku, ve Washingtonu do muzeí Smithonian, nemůžou vystoupat k Lincolnovu památníku nebo si prohlédnout budovu Kongresu zevnitř. Zavřeny jsou zoologické zahrady nebo třeba slavná kalifornská věznice Alcatraz. Neotevřou se ani brány oblíbených národních parků, kromě Yosemitského například Grand Canyonu a Yellowstonu. Národní parky přijdou zhruba o 750 000 návštěvníků denně, napsala ČTK.

Zastavili i chřipkový program

Bez práce jsou bezmála dvě pětiny státních zaměstnanců, čili  800 000 lidí. V úterý naposledy na svých pracovištích vyřizovali nezbytnosti a na svých počítačích a telefonech nastavovali vzkazy, že do odvolání nejsou k dispozici. Vláda dala zastavit například i chřipkový program Střediska pro kontrolu nemocí.

Těm, kteří si dovolenou vybírat nemají, zase hrozí, že budou muset pracovat bez nároku na plat. Týká se to například armádních leteckých kontrolorů, pracovníků nemocnic, pošty, škol a mnoha dalších.

Foto: Larry Downing , Reuters

Washingtonský Kapitol

Pokud politici spor nevyřeší do dvou týdnů, nedostanou dávky ani milióny válečných veteránů, upozornil deník The Washington Post.

Související téma

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský Kapitol

USA přitom hrozí, že jim dojdou i peníze na splácení závazků. To nastane 17. října. Aby to odvrátily, musí Kongres zvýšit dluhový strop země. To už udělal v minulých letech opakovaně, ale vždy na poslední chvíli a po tvrdých sporech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám