Hlavní obsah

Potetované vojáky už nechceme, rozhodl Pentagon

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké armádě se nelíbí vysoký počet jejích příslušníků potetovaných na viditelných místech. Pentagon proto vydal zákaz tetování na krku, předloktí a lýtkách.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Cílem omezení je zachovat uniformní vzhled vojska, oznámil podle armádního serveru Stars & Stripes tento týden vojákům v Afghánistánu praporčík Raymond Chandler. Upozornil také, že někteří příslušníci si dávají na tělo vytetovat vulgarity.

„Když si voják nechá dát tetování s nadávkou na krk, ptám se proč. Snažíte se vybočovat?“ komentoval pak pro armádní magazín Chandler.

Nové pravidlo má vstoupit v platnost za dva měsíce. V případě, že ho některý voják poruší, musí si dát tetování na vlastní náklady odstranit.

Podle námořního veterána C. W. Eldridge, který provozuje tetovací salón, ale tetování k vojákům tradičně patří. Příslušníci, kteří byli v minulých letech nasazeni v Iráku a Afghánistánu, si podle něj nechávali do kůže vpichovat vyobrazení vztahující se k jejich specifické zkušenosti z mise. „Je to skoro kód, ikonické zobrazení, které rozpozná jiný voják. Je to záležitost skupinové identity,“ tvrdí Eldridge.

Související témata

Podle serveru Christian Science Monitor souvisí omezení tetování především se škrty v rozpočtu a plánovaným snížením počtu armádních příslušníků po jejich stažení z Iráku a brzy i Afghánistánu. V době, kdy války vrcholily, potřeboval Pentagon nezbytně nové rekruty, a proto nad excesy, jako je například tetování na krku, přimhouřil oči.

Reklama

Výběr článků

Načítám