Hlavní obsah

Írán chce ukončit spory kolem svého jaderného programu

New York
Aktualizováno

Ministři zahraničí Íránu a skupiny 5+1 (USA, Francie, Británie, Rusko a Čína jako pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN plus Německo) se ve čtvrtek v New Yorku dohodli na pokračování rozhovorů kvůli spornému íránskému jadernému programu. Teherán chce spory ukončit během několika málo měsíců.

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Na jednání, které se uskutečnilo na okraj zasedání Valného shromáždění OSN, se poprvé po šesti letech sešli šéfové diplomacie USA a Íránu. Za Írán byl přítomen ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, který podle informací agentury Reuters seděl vedle svého amerického protějšku Johna Kerryho.

Podle unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonové se všechny jednající strany dohodly na "cestě vpřed a na ambiciózním časovém rámci". Jednat budou v Ženevě v polovině října.

Zaríf i nový íránský prezident Hasan Rúhání, který do New Yorku na Valné shromáždění rovněž přicestoval, tvrdí, že mají zájem spor co nejdříve ukončit. Jde jim o zrušení mezinárodních sankcí, které svět na Írán uvalil za jeho neústupnost v jaderném programu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Íránci podle agentury AP prozatím nepřesvědčili, že neusilují o výrobu jaderné zbraně, z čehož je podezírá mnoho západních zemí. V rozhovorech ve formátu Írán a skupina 5+ 1 se vyjednávači a diplomaté marně snaží přimět Teherán k tomu, aby přestal obohacovat uran nad hranici, jejíž překonání je nezbytné na cestě k jaderné zbrani. To však vyloučil při svém letošním nástupu do funkce i Rúhání, třebaže zároveň ujistil, že Írán nikdy nebude vyrábět jadernou bombu.

Související témata

Foto: Fars News/Seyed Hassan Mousavi, Reuters

Nově zvolený íránský prezident Hasan Rúhání

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám