Hlavní obsah

Americkým agentům se ztratilo 420 miliónů cigaret

Novinky, rei
Washington

Pracovníkům americké agentury pro kontrolu alkoholických a tabákových výrobků, zbraní a výbušnin (ATF) se ztratilo z dohledu 420 miliónů cigaret zakoupených při tajných operacích proti obchodníkům s nelegálním zbožím. Podle serveru BBC to zjistili kontroloři z Ministerstva spravedlnosti USA.

Foto: Profimedia.cz

Agenti amerického Úřadu pro alkohol, tabák, palné zbraně a výbušniny (ATF)

Článek

Podle inspekce to zavinily „závažné nedostatky v dohledu“ nad operacemi, při nichž agenti prodávají dál nelegální zboží, aby tak odkryli celou síť překupníků.

Získané peníze pak využívají k dalšímu financování svých programů. Tato praxe byla schválena v roce 2004 a ATF takto v letech 2006 až 2011 „vydělal“ 162 miliónů dolarů (více než tři miliardy korun).

Podle kontrolorů má ale systém nedostatky a jejich výsledkem je skutečnost, že nad množstvím zboží ztratili federální agenti kontrolu.

Ke ztrátě dohledu nad 2,1 miliónu kartónů čili 420 miliónů cigaret došlo vlivem „nepořádně vedené dokumentace“ při obchodních transakcích spojených se dvěma desítkami různých případů.

Podle ředitele ATF Todda Jonese jsou už ale chyby minulostí, protože se zpřísnila pravidla. „Zjištění neodráží současnou praxi ATF v této oblasti,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám