Hlavní obsah

Viceprezident USA: Chemický útok provedl Asad a musí za to být potrestán

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston/Washington

O tom, že byly u syrského hlavního města Damašku minulý týden použity chemické zbraně proti civilistům, není pochyb, a je také jasné, kdo je nasadil: režim prezidenta Bašára Asada. Prohlásil to v úterý na srazu armádních veteránů v Houstonu viceprezident Spojených států Joe Biden. Doplnil, že viníci musí být potrestáni.

Foto: ČTK/AP

Americký viceprezident Joseph Biden

Článek

„Není žádných pochyb o tom, kdo je za tento hnusný zločin zodpovědný: syrský režim. Ti, kteří použili chemické zbraně proti bezbranným mužům, ženám a dětem, se musí zodpovídat,“ řekl americký viceprezident.

Biden se tak stal nejvýše postaveným představitelem USA, který z útoku na předměstí Ghúta obvinil syrskou vládu. Asad však použití bojového plynu popřel. [celá zpráva]

Záležitost v Sýrii prošetřuje dvacetičlenná skupina inspektorů OSN. V úterý však musela plány o den odložit kvůli obavám o svoji bezpečnost. Už v pondělí se při výjezdu do Ghúty ocitla v palbě odstřelovačů. [celá zpráva]

K vojenskému zásahu v Sýrii vyzývá Francie, která v úterý ústy prezidenta Francoise Hollanda oznámila navýšení podpory syrským povstalcům. K akci jsou připraveny také britská a americká armáda. Ministr obrany USA Chuck Hagel v úterý uvedl, že záleží jen na příslušném rozkazu prezidenta Baracka Obamy, jenž už loni řekl, že impulsem k případné armádní akci by bylo nasazení chemických zbraní v občanské válce trvající již půl třetího roku.

Nálety mohou začít už ve čtvrtek

Obamův mluvčí Jay Carney však v úterý zopakoval, že Obama má několik možností řešení. Naznačil, že to nemusí být invaze s cílem svrhnout Asada, i když by bylo „nápadité“ domnívat se, že za útokem v Ghútě může být někdo jiný než syrská armáda, která má k dispozici chemické arzenály a rakety schopné dopravit nálož k cíli.

„Jde o to, jak zareagovat na zjevné porušení mezinárodní zvyklosti, která používání chemických zbraní zakazuje,“ řekl mluvčí Bílého domu. Naznačil tak, že případná vojenská operace by byla omezena na údery proti vojenským objektům.

Podle vysoce postaveného zdroje v administrativě by Američané mohli provést třídenní letecký útok na vybrané cíle. Nálety by mohly začít už ve čtvrtek, řekl stanici NBC.

Válka v Sýrii, do níž se přimíchali i islamističtí radikálové z okolních zemí, si vyžádala už přes 100 000 mrtvých.

Proti vojenskému úderu Západu se ostře staví Rusko, Čína a Írán. Moskva varovala před „katastrofálními” důsledky.

Experti se přou
Odborníci zatím nedokážou potvrdit, zda v Sýrii byly minulou středu použity chemické zbraně. Uvedla to zpravodajská stanice CNN, která shromáždila svědectví i názory expertů. Televize poznamenala, že vláda, jejíž síly postupují, nemá důvod nasadit chemické zbraně, navíc za větrné noci blízko u Damašku a pouhých pár kilometrů od místa, kde působí inspektoři OSN.
Chemický útok mají dokazovat fotografie a videa mrtvých i zraněných. Lékaři bez hranic potvrdili 355 mrtvých s příznaky otravy. Těla nevykazují známky žádného tělesného poranění, nejsou pokryta prachem sutin. Svědci tvrdí, že postižení měli závratě, dusili se, měli křeče a nemohli dýchat, což by odpovídalo vystavení sarinu. Některé z obětí ale zjevně zemřely v klidu a ve spánku, což už typické není.
Podobné symptomy se objevily na jaře po údajném chemickém útoku v Džúbaru. "Žádný zápach, žádný kouř ani syčení, které by napovídalo, že byl uvolněn nějaký plyn. Pak přišly symptomy. Muži prudce kašlali, pálily je oči, stáhly se jim zornice, viděli rozmazaně. Začalo se jim špatně dýchat, zvraceli a upadali do bezvědomí," svědčil tehdy zpravodaj deníku Le Monde Jean-Philippe Rémy.
Někteří představitelé opozice se domnívají, že mohla být použita nervově paralytická látka známá jako BZ Agent, která se používala k oslabení nepřítelovy vůle k odporu. Ta měla být použita v Moskvě při nepovedeném pokusu osvobodit rukojmí z divadla Dubrovka v roce 2002. Tuto látku ale Sýrie pravděpodobně nemá.
Mohlo být také zasaženo skladiště chemikálií.

Související témata

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Foto: Sana, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Reklama

Související témata:

Související články

Útok na Sýrii může přijít za pár dní

Vojenský útok Západu v Sýrii se dá očekávat v příštích dnech. Západní diplomaté to podle agentury Reuters řekli představitelům syrské opozice během jejich...

Výběr článků

Načítám