Hlavní obsah

Popel z požáru lesa padá do zdroje pitné vody pro San Francisco

– San Francisco

Požár v Kalifornii se dál šíří a už zasáhl 600 kilometrů čtverečních. Hasiči mají pod kontrolou jen 15 procent z něj. Největším problémem je, že popel padá do nádrže, ze které odebírá pitnou vodu San Francisco. Také ohrožuje pět tisíc domů a mnoho vzácných sekvojí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amatérské video požáru v Yosemitském národním parkuVideo: Reuters

 
Článek

Popel padá do nádrže Hetch Hetchy jako sníh, uvedla BBC. Tato nádrž přitom zásobuje z 85 procent vodou San Francisco. Podle expertů se však zatím popel na kvalitě vody neprojevil, i když je v oblasti kvůli hustému dýmu a popelu viditelnost jen 30 metrů.

Foto: Max Whittaker, Reuters

Sakramentský hasič John Graf bojuje s ohněm u Camp Mather.

„Voda, kterou dostáváme, má stále dobrou kvalitu,“ sdělil manažer veřejných služeb Harlan Kelly jr. Zmínil ale i preventivní opatření: „Přivádíme dolů tolik vody, kolik je jen možné a plníme všechny lokální zásobníky.“

Foto: Master Sgt. Julie Avey, ČTK/AP

Letecký záběr na požár u Yosemitského parku

Hasiči sice pokročili proti pátku, kdy měli pod kontrolou jen dvě procenta požáru, ovšem v oblasti fouká silný vítr, který požár rozdmýchává. „Tento požár přináší všechny možné problémy, které jen oheň může přinášet,“ řekl Daniel Berlant z kalifornského oddělení úřadu pro lesy a ochranu před ohněm.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

S požárem bojuje 2800 hasičů. I když ohrožuje 5000 domů a byly kvůli němu nařízeny rozsáhlé evakuace, zatím shořelo jen několik staveb.

Foto: Max Whittaker, Reuters

Hořící les u Camp Mather

Kalifornský guvernér Jerry Brown vyhlásil stav nouze v 220 kilometrovém okruhu.

Oheň také ohrožuje vedení velmi vysokého napětí, kterým se přivádí elektřina od oblasti Sanfranciského zálivu.

Dvě ze tří hydroelektráren zásobujících město už byly uzavřeny, kvůli čemuž si muselo San Francisco koupit elektřinu na volném trhu za 600 000 dolarů.

Foto: Master Sgt. Julie Avey, ČTK/AP

Letecký záběr na dým stoupající z požáru

Oheň také dál ohrožuje Yosemitský národní park, kromě rezervoáru Hetch Hetchy zuří i v oblasti jezera Eleaonor a severozápad parku je uzavřen. Většina ale dál slouží návštěvníkům. Zavřená ale zůstává dálnice 120, která vede k jednomu ze tří vstupů do parku na západě.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Dým stoupající z požáru lesa na okraji Yosemitského národního parku

Požár u San Franciska je jednám z padesáti velkých, které nyní zuří v USA, neboť panuje sucho. Bylo málo sněhu a málo prší.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozsáhlý požár ohrožuje San Francisco

Kalifornský guvernér Jerry Brown kvůli požáru u Yosemitského národního parku vyhlásil stav ohrožení pro San Francisco. Ohrožené elektrické vedení napájející...

Výběr článků

Načítám