Hlavní obsah

Střelec z Texasu uznán vinným z vraždy 13 lidí, hrozí mu smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort Hood (USA)
Aktualizováno

Porota vojenského soudu v texaském Fort Hoodu v pátek jednomyslně uznala vinu amerického majora Nidala Malika Hasana, který v listopadu 2009 na tamní základně zastřelil 13 lidí a 32 dalších zranil. Verdikt otevírá cestu k trestu smrti. O trestu bude podle agentury Reuters porota jednat v pondělí.

Foto: Reuters

Major Nidal Malik Hasan

Článek

Podle 13členné poroty Hasan, který pracoval jako armádní psychiatr, spáchal předem promyšlené vraždy a o další předem promyšlené vraždy se pokusil. Jednomyslný verdikt znamená, že soud mu může udělit nejvyšší trest. Proces tak nyní vstupuje do závěrečné fáze, kdy obžaloba požádá soudkyni Taru Osbornovou o trest smrti.

V pondělí porota opět zasedne, aby jednala o Hasanově trestu. S trestem smrti musí podle AP souhlasit všech 13 porotců, pokud se tak nestane, mohl by 42letý Hasan strávit zbytek života ve vězení. Porota poté předá doporučení soudkyni, která v této věci rozhodne. Pokud uloží trest smrti, bude nařízena poprava smrticí injekcí.

Případná Hasanova poprava by byla první popravou z rozhodnutí vojenského soudu od roku 1961. Americká armádní justice se k nejvyššímu trestu uchyluje velmi zřídka.

Americký muslim Hasan se před vojenským soudem hájí sám, ale k dispozici má v souladu se zákonem takzvaného "pomocného" advokáta. Tuto funkci převzal právník Kris Poppe, který dnes soudu řekl, že Hasan s nejvyšším trestem jako symbolem mučednictví nejspíš počítá. Ve čtvrtek Hasan odmítl pronést závěrečnou řeč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám