Hlavní obsah

Desetitisíce nevinných e-mailů nezákonně shromáždila americká tajná služba NSA

Washington

Americký Národní bezpečnostní úřad (NSA), na jehož podivné praktiky za hranicí zákona upozornil Edward Snowden, ročně nelegálně shromáždil desetitisíce soukromých e-mailů. Plyne to z odtajněných soudních dokumentů, podle nichž jich bylo až 56 000 ročně, uvádí BBC a list New York Times.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Informace o shromažďovaných e-mailech zveřejnil Soud pro zahraniční zpravodajské sledování, jenž funguje jako orgán, který kontroluje činnost NSA. Tuto praktiku označil ve svém neveřejném verdiktu z roku 2011 za nelegální.

Podle soudu NSA mohl porušit zákon, když v letech 2008 až 2011 shromáždil až 56 000 soukromých e-mailů Američanů ročně.

Zpravodajci, kteří mluvili s reportéry bez toho, aby zveřejnili svou identitu, se hájili, že shromažďování e-mailů nebylo záměrné, že šlo o technologickou chybu systému. Od podezřelých se jí nedařilo oddělit domácí e-maily Američanů, kteří neměli žádné přímé vazby na terorismus.

Soudce John Bates kritizoval v 85stránkové zprávě NSA, že takto porušila jejich soukromí. Program byl v rozporu se čtvrtým dodatkem americké ústavy, jenž zakazuje neodůvodněné prohledávání a konfiskace.

Na sledování ukázal Snowden

Na sledování elektronické komunikace upozornil pracovník bezpečnostní firmy Edward Snowden, který získal azyl v Rusku. Vyvolal celosvětový skandál, protože se ukázalo, že NSA sledovala i komunikaci mezi Američany na území USA, což je bez soudního příkazu zakázané, a také spojence v EU.

Americká vláda uvedla, že verdikt odtajnila, aby znepokojenou veřejnost ubezpečila, že chyby tajných sledovacích programů byly odstraněny.

Související téma

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Po kritice soudu NSA přestala čistě vnitroamerickou e-mailovou komunikaci tímto způsobem sledovat. I samotný soud čelí kritice obhájců svobodné komunikace. Podle Marka Rumolda z nadace Electronic Frontier dlouhé řešení případu jasně ukazuje, že soud nefunguje jako efektivní dozorčí orgán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám