Hlavní obsah

Obama změní kontroverzní programy sledování, teroristé oslabili

Washington

Americký prezident Barack Obama slíbil v pátek adekvátní změny, které zaručí lepší kontrolu kontroverzních amerických programů sledování. Na tiskové konferenci v Bílém domě sdělil, že teroristé oslabili. Hlavní jádro teroristické sítě Al-Káida bylo ”zdecimováno”, regionální skupiny jsou však stále dostatečně silné na to, aby škodily americkým zájmům.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Barack Obama na briefingu v Bílém domě

Článek

Regionální seskupení Al-Káidy, především teroristická skupina v Jemenu, je schopna provést útok na americká velvyslanectví nebo obchodní zastupitelství po celém světě, varoval Obama. Podobné hrozby také nedávno přiměly americké ministerstvo zahraničí, aby uzavřelo 19 diplomatických misí na Blízkém východě a v severní Africe. Preventivní uzavření přišlo po odposlechu tajné komunikace mezi vedením Al-Káidy a její buňkou v Jemenu. [celá zpráva]

V sobotu ale bylo 18 z devatenácti legací opět otevřeno. Zavřená zůstane jen ambasáda v Jemenu a nově uzavřený konzulát v pákistánském Láhauru. [celá zpráva]

V Jemenu stále hrozba přetrvává, i když tam žádný útok nebyl podniknut. Plánované akce Al-Káidy se podařilo zmařit, teroristé ani neovládli odlehlou provincii, jak plánovali, ani nezaútočili na plynovod nebo na hlavní město. Při čtvrtečním náletu bezpilotních letadel jich bylo zabito dalších 14.

Sledování se dostane pod kontrolu

Obama v souvislosti s oslabováním teroristů slíbil zabezpečit sledovací programy proti jejich zneužití. To se má týkat i schraňování dat o telefonní a mobilní komunikaci. Od června, kdy unikly na veřejnost informace o sledovacím programu Prism, které zveřejnil Edward Snowden, přitom Obama programy hájil.

Obama řekl, že vyzve Kongres, aby novelizoval paragraf 215 zákona Patriot Act regulující shromažďování dat z internetové a telefonické komunikace. Ministerstvo spravedlnosti má vypracovat směrnice, kterými se vládní monitorovací programy budou řídit. Vláda nad těmito programy posílí kontrolu a zároveň provede „náležité reformy” v činnosti kontroverzní americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA), aby neporušovala občanská práva.

U speciálního soudu, který dohlíží na činnost tajných služeb, chce Obama zřídit úřad zmocněnce, který bude kriticky hodnotit činnost rozvědky s důrazem na dodržování občanských svobod. Samotný soud chce Obama ve spolupráci s Kongresem reformovat. Vláda rovněž sestaví tým nezávislých expertů, který provede revizi veškerých zpravodajských monitorovacích aktivit.

Obama řekl: „Nestačí, že já jako prezident těmto programům důvěřuji, Důvěřovat jim musí i americký lid”.

Snowden není vlastenec

Šéf Bílého domu se nevyhnul otázkám na Snowdenovu kauzu. Řekl o něm: „Nemyslím si, že by pan Snowden byl vlastenec.”

Americká média v sérii ohlášených kroků vidí alespoň částečné vítězství Snowdenových stoupenců, kteří hlasitě volají po omezení pravomocí amerických rozvědek a jejich tajných programů. Sama NSA, jejíž větší transparentnost prezident slíbil, jeho projev odmítla komentovat.

Podle agentury AP není jisté, do jaké míry Kongres Obamovy plány podpoří. Někteří poslanci naopak zarputile trvají na tom, že pravomoci zpravodajských složek by měly zůstat nedotčeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám