Hlavní obsah

V Peru stavaři zničili pyramidu starou přes 4000 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Peruánští stavaři na jednom z archeologických nalezišť zničili pyramidu starou přes 4000 let. Stála poblíž hlavního města Limy, kde developeři skupují pozemky k výstavbě. Stavební firmy měly v úmyslu zničit i další podobné stavby, zabránila jim v tom policie.

Foto: Profimedia.cz

Archeologické naleziště El Paraíso poblíž Limy

Článek

Šestimetrová stavba byla jedním z významných archeologických objektů naleziště El Paraíso, které leží v neobydlené zóně u města San Martín de Porres severně od Limy.

Ministerstvo kultury podalo trestní oznámení na dvě společnosti. Náměstek resortu Rafael Varón řekl, že lidé najatí dvěma firmami těžkou technikou zničili pyramidu a měli v úmyslu zbořit i tři další podobné stavby, zabránil jim v tom ale příjezd policistů. Policie bude od nynějška naleziště hlídat nepřetržitě.

Pyramida byla podle expertů stará 4000–5000 let a archeologové na ní zkoumali stavební techniky a způsob života jedné z místních předkolumbovských kultur. "Byla spáchána nenávratná škoda na jedné z kapitol peruánské historie," řekl vedoucí archeologického týmu Marco Guillén.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám