Hlavní obsah

Carnajeva obžalovali kvůli útoku v Bostonu. Měl jsem na to právo, hájil se

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké úřady ve čtvrtek formálně obžalovaly Džochara Carnajeva ze zabití tří lidí a použití zbraně hromadného ničení při dubnovém maratónu v Bostonu. Obžaloba má 30 bodů, u 17 z nich hrozí 19letému Čečenci trest smrti.

Foto: Reuters

Džochar Carnajev

Článek

Soudní porota současně odhalila text písemného doznání Carnajeva, který zanechal na stěně jachty, v níž se před policií skrýval. Carnajev byl tehdy po honičce s policisty zraněn a krvácel. Vzkaz pravděpodobně sepsal proto, že se obával, že zemře, upozornila už dříve média.

Carnajev napsal, že útok v Bostonu, který podnikl se svým starším bratrem Džocharem, jenž později zemřel při honičce s policií, si vynutila americká zahraniční politika, s níž nesouhlasí. Mladík podle svých slov nemohl připustit, aby „takové zlo nezůstalo nepotrestáno“.

Američany Carnajev viní ze zabíjení civilistů v muslimském světě. „My muslimové jsme jedno tělo. Když ublížíte jednomu, ubližujete všem. Přestaňte zabíjet naše nevinné a my také přestaneme,“ varoval. Dodal, že osobně „nemá rád zabíjení nevinných lidí“ a „islám to zakazuje“. To, že se k násilí uchýlil, bylo podle něj výjimečně oprávněné.

BEZ KOMENTÁŘE: Běžec natočil výbuch v Bostonu z vlastního pohleduVideo: LiveLeak.com

Dvě podomácku vyrobené bomby vybuchly v cíli maratónské trati v bostonských ulicích 15. dubna v rozmezí jen několika vteřin. Exploze si vyžádaly tři mrtvé a zhruba dvě stovky zraněných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám