Hlavní obsah

Americká vláda poprvé přímo obvinila Peking z kybernetické špionáže

Novinky, rei
Washington

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy v pondělí poprvé otevřeně obvinila čínskou armádu a vládu z vedení stále častějších kybernetických útoků proti počítačovým systémům vládních úřadů a firem pracujících pro vládu. Jejich účelem je podle Washingtonu také snaha zmapovat vojenské prostředky, jejichž slabin může být využito v budoucnu. Upozornil na to list New York Times.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Zpráva Pentagonu pro americké kongresmany nedávné odhady, že víc než 90 procent kybernetické špionáže v USA je organizováno v Číně, doplňuje o informaci, že počítačové útoky jsou pozoruhodně přesně cílené.

„Množství počítačových systémů na světě, včetně těch, které vlastní americká vláda, bylo napadáno i v roce 2012. Některá proniknutí do nich lze připsat čínské vládě a armádě,“ píše se ve stostránkovém dokumentu.

Je to vůbec poprvé, kdy americká vláda z vedení kybernetických útoků obvinila Peking přímo. Už dříve se objevovaly náznaky kritiky, ať už prostřednictvím informací vypuštěných do médií anebo v projevech vyšších vládních úředníků, nikdy však nikdo neukázal přímo na čínskou vládu.

Čínská strana se nařčením brání.

Podle Pentagonu je primárním cílem Číňanů získat průmyslové technologie k modernizaci armády. Druhořadým motivem pak má být snaha získat přehled o tom, jakým směrem se ubírají úvahy amerických stratégů. „Může to vést k vytvoření představy o sítích americké obrany, její logistice a souvisejících armádních prostředcích, jíž může být využito během krizí,“ uvádí se ve zprávě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám