Hlavní obsah

Psal článek o jedné ze zmizelých dívek, netušil, že únoscem je jeho otec

Novinky, rei
Cleveland
Aktualizováno

Ačkoliv američtí vyšetřovatelé nepotvrdili jméno muže, který v Clevelandu dlouhé roky věznil tři ženy, jedna z nich v telefonátu na tísňovou linku uvedla, že se jedná o Ariela Castra. Zároveň vyšlo najevo, že neuvěřitelnou shodou okolností únoscův vlastní syn Anthony v roce 2004 jako student žurnalistiky napsal článek o zmizení jedné z dívek.

Foto: ČTK/AP

Policejní experti u domu podezřelého v Clevelandu

Článek

Média potvrzují, že na adrese, kterou volající uvedla, skutečně bydlí 52letý muž hispánského původu. V minulosti měl opakovaně oplétačky s policií.

„V tuto chvíli nebudeme informace o podezřelém zveřejňovat,“ uvedla v pondělí v noci v prohlášení clevelandská policie a odkázala na tiskovou konferenci v úterý ráno místního času (odpoledne SEČ).

Jsem šokován, řekl únoscův syn

Americká televizní stanice WKYC objevila článek clevelandského studenta žurnalistiky z roku 2004, který pojednával o zmizení jedné z dívek Giny deJesusové. Materiál, uveřejněný tehdy na serveru Plain Press, je podepsán tím nejméně pravděpodobným jménem - Ariel Castro, tedy jménem únosce.

Autorem je totiž únoscův vlastní syn stejného jména, který si zároveň nechává říkat Anthony a jemuž je nyní 31 let.

"Je to mimo moje chápání. Jsem opravdu šokován," řekl někdejší student žurnalistiky na místní univerzitě televizi. V článku popisoval zoufalství rodiny pohřešované dívky a úsilí, které místní lidé vynakládali, aby se děvče našlo.

Soused popisuje, jak objevil unesenou Amandu BerryovouVideo: Novinky/Reuters

Trojici žen se policistům v Ohiu podařilo osvobodit ze zhruba desetiletého zajetí poté, co je jedna z nich, Amanda Berryová, kontaktovala po odchodu věznitele z domu. Rok před ní se ztratila Michelle Knightová. Gina DeJesusová, o které únoscův syn psal, zmizela jako poslední cestou ze školy. Tehdy jí bylo 14 let.

Ve vazbě skončili tři bratři, Hispánci ve věku 50 až 54 let. Zástupce policejního velitele Ed Tomba potvrdil, že jeden z mužů byl registrován na adrese, kde ženy objevili. Policie se domnívá, že unesené byly v domě zavřeny celou dobu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Deset let pohřešovaná Američanka přivolala policii telefonemVideo: Reuters

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Hlavní nezodpovězenou otázkou zůstává, jak je možné, že se podařilo vězniteli či věznitelům v rušném sousedství tak dlouho tajit přítomnost trojice dívek v domě jen pár set metrů od míst, kde byly uneseny. Přinejmenším jedna z nich zřejmě navíc v průběhu věznění porodila. Policie potvrdila nález šestiletého dítěte a na agenturním snímku z clevelandské nemocnice je vedle osvobozené Amandy Berryové, které se v pondělí podařilo z domu uniknout a zavolat policii, holčička, jejíž věk odpovídá policejnímu popisu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ženy, které strávily v domě únosce 10 let, skončily v nemocniciVideo: Reuters

Ariel Castro navíc podle televize NewsChannel5 nebyl policii neznámý. V minulosti měl opakovaně oplétačky s úřady. V prosinci 1993 ho zatkli kvůli domácímu násilí, ale následně propustili. Mezi lety 1995 a 2008 byl pak Castro šestkrát zastaven policií kvůli porušení dopravních předpisů.

Zástupce policie potvrdil médiím, že muž jménem Ariel Castro pracoval jako řidič školního autobusu. Oficiálně to však vyšetřovatelé nepotvrdili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám