Hlavní obsah

Útočníka z Bostonu v nemocnici obvinili, hrozí mu trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston
Aktualizováno

Policisté v pondělí obvinili Džochara Carnajeva, který podle nich stojí za útoky v Bostonu. Spáchal je se svým bratrem Tamerlánem, ten je však mrtvý. Džochar leží v nemocnici, je vážně zraněný. Bílý dům oznámil, že půjde před civilní soud.

Foto: Alexander Demiančuk, Reuters

Fotografie Džochara Carnajeva na jeho stránce na ruské sociální síti Vkontakte.

Článek

Devatenáctiletý mladík byl obviněn na nemocničním lůžku v přítomnosti soudce z použití zbraně hromadného ničení. Hrozí mu i trest smrti.

Žaloba, kterou zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti, obsahuje podle médií některé nové skutečnosti. Vyplývá z ní například, že mladík je zraněn nejen na krku a noze, ale i na hlavě a na rukou. Na místě přestřelky policie našla další tlakový hrnec s výbušninou podobný těm, které explodovaly v cílové rovince maratonu.

Foto: Reuters

Fotografie Tamerlana a Džochara Carnajevových jak je zveřejnila FBI

Bílý dům v pondělí večer středoevropského času uvedl, že se zadrženým chlapcem nebude jednat jako s tzv. nepřátelským bojovníkem. Džochar má americké občanství.

Status tzv. nepřátelského bojovníka, který se používá, pokud jsou země ve válečném stavu, chtěli Džocharovi přiřknout senátoři John MCain a Lindsey Graham.

„Poslední, co bychom chtěli, je, aby nevypovídal. Kvůli zpravodajským službám je absolutně nutné, aby byl vyslechnut. Z hlediska válečného práva jej můžeme držet jako nepřátelského bojovníka, jemuž nenáleží práva Miranda ani právník,“ nechali se před pár dny slyšet senátoři.

Vypovídá, či nikoliv?

Z přísně střežené bostonské nemocnice během dne přicházely protichůdné informace. Podle anonymního zdroje médií je mladík při vědomí, a ač není schopen mluvit, komunikuje s vyšetřovateli písemně. Policisté to ale popřeli.

Senátor Dan Coats agentuře AP řekl, že mladý Čečenec "není ve stavu, kdy by z něj vyšetřovatelé mohli dostat jakoukoli informaci". Zprávy o písemné výpovědi Carnajeva podle agentury Reuters fakticky popřel i šéf bostonských policistů Ed Davis. "O tom se hodně píše, nechci se o tom přít. Osobně ale o tom nemám žádnou informaci," řekl policista.

Foto: ČTK/AP

Na snímku z videozáznamu je zraněný Džochar Carnajev, kterého převážejí do nemocnice.

O výpovědi Carnajeva psala CNN s odvoláním na anonymní policejní zdroj. Stejnou informaci přinesly i stanice ABC a NBC. I ony se odkazovaly na anonymní zdroj z řad policie. Neuvedly ale, co měl mladík říci.

Renomovaná zpravodajská stanice CNN se během informování o Bostonu spletla už jednou. Minulý týden, když policie na záběrech našla muže, které z útoku podezírala, uvedla, že policie už podezřelé identifikovali a dokonce je zatkli. Policejní akce se ale odehrála až následující den.

Foto: Katie Zezima, ČTK/AP

Člun Davida Henneberryho, ve kterém se ukrýval Džochar Carnajev.

Carnajev leží v nemocnici s průstřelem hrdla a nohy, podle lékařů ztratil mnoho krve. Spekuluje se, že zranění na krku si způsobil sám, když se pokoušel o sebevraždu. Jeho stav zůstává vážný, i když stabilizovaný. Džocharův starší bratr Tamerlan v pátek při přestřelce s bostonskou policií zahynul.

FBI chce prošetřit výslech Tamerlána

Staršího bratra, který při zatýkání zemřel, Tamerlána Carnajeva, vyslýchala FBI v roce 2011. Nic znepokojivého ale neodhalila. Američany na něj upozornili Rusové. Chtěli vědět, zda muž, který do USA přicestoval v roce 2002, nenavázal kontakty s extremisty a nevyznává radikální islám. FBI tehdy  Carnajeva vyslechla, ale z rozhovoru nezískala žádné znepokojivé poznatky.

Senát amerického Kongresu připravuje zvláštní jednání, v němž chce postup  FBI vyšetřit.

Při výbuchu v cíli bostonského maratónu minulý týden zemřeli tři lidé, dalších 180 se zranilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám