Hlavní obsah

Mladí atentátníci z Bostonu plánovali další útoky, domnívá se policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tamerlanovi a Džocharovi Carnajevovým se podařil jediný útok z několika, které plánovali. Bostonská policie to usuzuje z množství trhavin a munice, která byla nalezena po přestřelce ve městě a u mladšího bratra po jeho dopadení. Ed Davis z bostonské policie to řekl televizi CBS. Podle bostonského starosty jednali bratři sami na vlastní pěst, bez kompliců.

Foto: NASA

Otvory po kulkách v karosérii policejního vozu a rozbité okno po přestřelce policistů s bratry Carnajevovými.

Článek

Džochar a Tamerlan u sebe během honičky, ke které došlo po krádeži auta ve čtvrtek a při níž byl starší Tamerlan smrtelně zraněn, měli velké množství výbušnin, které po policistech házeli. Měli také spoustu nábojů do ručních zbraní.

Foto: Reuters

Fotografie Tamerlana a Džochara Carnajevových jak je zveřejnila FBI

Podle Davise se po přestřelce našlo více než 250 nábojnic, které patřily bratrům. Země byla pokryta nevybuchlými podomácku vyrobenými třaskavinami. Další výbušniny byly nalezeny v autě, které předtím Carnajevové ukradli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ze zásahu proti podezřelému atentátníkoviVideo: Reuters

„Máme důvod se domnívat, podle důkazů z místa, tedy výbuchů, výbušnin a množství vypálených ran, že chtěli zaútočit na další osoby,“ řekl Davis v CBS.

Starosta Bostonu Thomas Menino v televizi ABC nicméně s odkazem na všechny dostupné důkazy uvedl, že bratři jednali sami, nebyli členy nějaké širší skupiny. „Podle informací, které mám, jednaly ty dvě osoby, ti dva bratři, samy,“ uvedl Menino.

Vyšetřovatelé se nyní pokoušejí vystopovat veškerou munici, které se bratři mohli během honičky a po ní zbavit. Podle Davise to bude „důležitou součástí vyšetřování".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřování u domu, kde se ukrýval Džochar CarnajevVideo: Reuters

V současnosti se mladší Džochar Carnajev nachází ve vážném, ale stabilizovaném stavu v nemocnici a speciální tým FBI čeká, až se jeho zdravotní stav zlepší natolik, aby mohl být vyslechnut.

Reklama

Výběr článků

Načítám