Hlavní obsah

Mladík podezřelý z útoků v Bostonu se skrýval ve člunu, byl celý od krve

Aktualizováno

Bostonská policie dopadla hledaného 19letého Džochara Carnajeva, podezřelého z bombového útoku při maratónu. Mladík, který se skrýval ve člunu za domem ve Watertownu na předměstí Bostonu, je ve vážném stavu v místní nemocnici. Sdělil to policista Ed Davis na tiskové konferenci.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba policie při zatýkání podezřelého atentátníka

 
Článek

„Zadržen. Je po stíhání. Pátrání skončilo. Teroru je konec. A spravedlnost zvítězila. Podezřelý je ve vazbě,“ oznámila bostonská policie na svém účtu na sociální síti Twitter.

Foto: Profimedia.cz

Policisté zadrželi podezřelého Džochara Carnajeva.

Foto: ČTK/AP

Na snímku z videozáznamu je zraněný Džochar Carnajev, kterého převážejí do nemocnice.

K dopadení podezřelého došlo jen krátce poté, co policisté zhruba v 17 hodin místního času (23:00 SELČ) na tiskové konferenci informovali, že jej zatím nemají, že posílili hlídky a že jeho hledání se může protáhnout. Přestože varovali obyvatelstvo, aby nevycházelo ven, protože se obávali, že mladík může být ozbrojen, a tudíž nebezpečný, na jeho pohyb je upozornil muž, který toto doporučení porušil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah proti podezřelému atentátníkoviVideo: Reuters

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Příslušník FBI stojí u člunu, pod jehož plachtou se mladík schovával.

Na člunu uloženém na dvoře za domem ve Franklin Street ve Watertownu na předměstí Bostonu, na které se vyšetřovatelé zaměřili už od začátku pátrání, si všiml stop krve, nazvedl plachtu kryjící člun a spatřil schouleného zakrváceného muže, napsala CNN. Poté alarmoval policii.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Příslušníci policie a FBI před domem ve Franklin Street číslo 67, kde se skrýval Džochar Carnajev.

„Byla tam přestřelka, nevím, zda nebyl raněn,“ uvedl Davis. Franklin Street leží nedaleko místa dřívější přestřelky mezi bratry a policií. Podle Davise muži zákona použili megafon a Carnajeva vyzvali, aby vyšel ven s rukama nad hlavou. Ten však odmítl.

Foto: Reuters

Na levé straně zahrady u domu ve Franklin Street je vidět člun, ve kterém se Carnajev skrýval.

Policisté proto použili robota, který plachtu ze člunu stáhl. Z výšky situaci také sledoval vrtulník s termovizí, která ukázala, že se ve člunu skutečně nachází živý člověk. Policisté také použili oslepující granáty, aby mladíka zmátli. Následovala přestřelka, po níž byl Carnajev zadržen a převezen do nemocnice Boston Beth Israel Deaconess.

Pokud bude zdravotní stav Carnajeva uspokojivý, mohl by jít před soudce ještě v sobotu. „Za normálních okolností by člověk zatčený v pátek šel k soudu až v pondělí, ovšem za těchto zvláštních podmínek se tak může stát už v sobotu,“ řekl CNN analytik Jeffrey Toobin.

„Na kauci propuštěn samozřejmě nebude,“ dodal. Podle něj bude do třiceti dnů stanoveno předběžné slyšení. „A tehdy případ začne,“ uvedl.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Příslušníci policie a FBI před domem ve Franklin Street číslo 67, kde se skrýval Džochar Carnajev.

„Byl slabý kvůli ztrátě krve, minulou noc byl pravděpodobně zraněn,“ prohlásil David Procopio z massachusettské policie s poukazem na honičku a střelbu o den dříve.

Podle britské BBC byl Carnajev postřelen do krku a nohy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuchy utrhaly zraněným lidem končetinyVideo: Reuters

Obama vyzval k prošetření motivů útoku

K chycení podezřelého se vyjádřil i americký prezident Barack Obama: „Uzavřeli jsme důležitou kapitolu této tragédie,“ řekl v televizi s tím, že nyní musí být prošetřeny motivy útoku a vypátráni případní komplici.

Foto: Scott Eisen, Reuters

Studenti Northeastern University oslavují zadržení podezřelého.

Policisté si k výslechu přizvali tři Carnajevovy známé, kteří by pohnutky mladíka mohli pomoci odhalit. Samotný Carnajev bude vyslechnut týmem lidí složených z příslušníků CIA, FBI a ministerstva obrany.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Dům ve Franklin Street, na jehož dvoře se Carnajev ukrýval.

Po oznámení, že je Carnajev polapen, propukli lidé kolem informujících policistů v jásot. Podle CNN někteří z obyvatel města odešli slavit konec pěti dnů hrůzy a obav.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé oslavují v ulicích Bostonu dopadení Carnajeva

Při pátrání po mladíkovi, který je podezřelý, že spolu s bratrem Tamerlanem nechali explodovat nálože v cílové rovince bostonského maratónu, nechala policie neprodyšně uzavřít celé město. V noci ze čtvrtka na pátek zabili bratři pracovníka ochranky Massachusettského technického institutu (MIT), poté se pokusili vyloupit prodejnu 7-Eleven a tehdy jim policie přišla na stopu. Ukradli totiž auto i s řidičem, kterému oznámili, že jsou atentátníky z maratónu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ohlušující noční přestřelka u BostonuVideo: Reuters

Následovala honička, při níž po policistech stříleli a házeli výbušniny. Starší Džocharův bratr byl při pronásledování těžce zraněn. Během přestřelky bylo vypáleno na dvě stě kulek, napsala NBC.

Podle CNN po jeho těle ještě Džochar na útěku přejel autem. Tamerlan zraněním podlehl při převozu do nemocnice. Džochar pak vystoupil a prchal pěšky. [celá zpráva]

V určení identity podezřelých pomohly policii záběry z místa explozí. Jsou na nich dva muži, jeden v bílé a druhý v černé kšiltovce a s batohem. Chovají se podezřele klidně.

Foto: Shannon Stapleton, ČTK/AP, Reuters

Lidé a Varlington Street ve Watertownu oslavují zadržení Džochara Carnajeva (ve výřezu).

Podle zveřejněných informací pocházejí oba bratři z Kavkazu, do USA se dostali asi před deseti lety a v zemi pobývali legálně. Mladší Džochar spolu s rodiči získal americké občanství loni 11. září, starší Tamerlan na udělení teprve čekal. [celá zpráva]

Nálože, jejichž výbuchy v pondělí usmrtily tři lidi a několik desítek zranily, byly tvořeny tlakovými hrnci naplněnými kovovými střepinami, kuličkovými ložisky a hřebíky. Podle vyšetřovatelů šlo spíše o slabší amatérsky vyrobené výbušniny, uzpůsobené tak, aby zasáhly co nejvíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám