Hlavní obsah

Zadrželi muže podezřelého ze zaslání dopisu s ricinem Obamovi

Aktualizováno

Podezřelým ze zaslání dopisu s jedovatým ricinem americkému prezidentu Baracku Obamovi je 45letý Paul Kevin Curtis z Mississippi. Jeho totožnost zveřejnila agentura Reuters s odkazem na FBI.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Dopis pro Obamu v úterý zachytily tajné služby v objektu, který leží mimo komplex Bílého domu. Další dopis s jedovatou látkou odhalilo kontrolní zařízení v poště republikánského senátora za stát Mississippi Rogera Wickera. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé však dosud čekají na dodatečné testy, které přítomnost ricinu definitivně potvrdí, neboť prvotní zkouška v případě této látky nebývá vždy spolehlivá. Analýzy u podobných látek zpravidla trvají 24 až 48 hodin, řekl mluvčí Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

FBI zadržela Curtise v jeho domě ve městě Corinth v Mississippi. Vyšetřovatelé jej podezřívají, že je zodpovědný za odeslání tří dopisů pozitivně testovaných na přítomnost ricinu. Kromě Obamy a Wickera dostal podle FBI další dopis zaměstnanec soudu státu Mississippi.

Dopisy obsahovaly stejný text, kterým je podle agentury AP: "Vidět zlo a neodhalit ho znamená stát se tichým partnerem jeho pokračování." Text je v obou případech podepsán: "Jsem KC a souhlasím s tímto vzkazem". Úslovím "souhlasím s tímto vzkazem" podle AP často uzavírají američtí politici své předvolební spoty.

Iniciály KC se shodují se začátečními písmeny Curtisova druhého jména a příjmení.

Curtis imituje Elvise

Podezřelý je podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters obeznámených s vyšetřováním zřejmě tentýž Kevin Curtis, který je jedním z řady imitátorů Elvise Presleyho a je velmi aktivní na internetovém blogu spojeném s touto hudební legendou. V jednom z komentářů si stěžoval na úroveň soutěží Elvisových imitátorů v některých státech USA, a svou zprávu podepsal: "Toto je Kevin Curtis a já souhlasím s tímto vzkazem."

Ricin je mimořádně nebezpečný jed, jenž se dá získat ze semen skočce obecného, který je běžnou lékárnickou a průmyslovou rostlinou. Po požití či vdechnutí i malého množství tohoto alkaloidu nastává zhruba za tři až pět dnů smrt. Protilátku vyvinuli v roce 2009 v Británii, ale zatím nebyla odzkoušena na lidech. Možná je zatím jen podpůrná léčba, pravděpodobná jsou ale dlouhodobá poškození orgánů.

Poplach kolem jedovatých zásilek přišel v době, kdy v USA panuje napětí vyvolané pondělním krvavým útokem v Bostonu. Exploze bomb při tamním maratonu zabily tři lidi a dalších 170 zranily. Mluvčí Bílého domu Jay Carney řekl, že nic neukazuje na to, že by zásilky nějak souvisely s útokem v Bostonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám