Hlavní obsah

Výbuchy na bostonském maratónu utrhaly zraněným lidem končetiny

– Boston • Aktualizováno
Novinky, rei

Šok následoval mezi diváky a maratónskými běžci v Bostonu, když v blízkosti cíle vybuchla první nálož. Po druhém výbuchu, jenž následoval za pár sekund, se přidala panika kvůli obavě, že budou následovat další exploze. První výbuch byl silný jak rána z děla, popsali svědci. Množství lidí přišlo o nohy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuchy utrhaly zraněným lidem končetinyVideo: Reuters

 
Článek

„Přišel jsem zhruba dvě minuty před tím. Slyšel jsem dvě exploze a viděl mraky prachu a dýmu. Všichni šíleli. Poprvé to znělo jako rána z děla. Bylo to tak silné, že mi to doslova málem utrhlo hlavu. Všichni pak běželi pomoci zraněným, byla tam skutečně škaredá zranění,“ popsal stanici CNN jeden z diváků.

Lékař Allan Panter se přišel do cíle dívat, jak dobíhá jeho manželka. Stál pár metrů od místa prvního výbuchu. Na místě ošetřil několik lidí. „Viděl jsem šest sedm lidí okolo. Ochránili mě před výbuchem. Jedna žena zemřela. Jeden muž přišel o obě nohy. Většina zranění byla na dolních končetinách,“ uvedl.

Foto: MetroWest Daily News, Ken McGagh, ČTK/AP

Lidé po útoku pomáhají jednomu ze zraněných.

Zdravotnické zdroje uvedly, že v nemocnicích bylo po incidentu provedeno nejméně deset amputací.

„Ulice byla umazaná od krve a úlomků. Bylo to strašné, lidé to trefně nazývají Bostonem 11. září. Scéna se okamžitě proměnila ze slavnostní v chaotickou a krvavou,“ popsal další svědek, válečný veterán Bruce Mendelsohn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry exploze v BostonuVideo: Reuters

Podobně hovoří o výbuších i další přítomní. „Výtah otřásl celou budovou,“ vylíčil sílu exploze jeden z hostů blízkého hotelu.

„Byl jsem v šoku a úplně vykolejený, snažil jsem se pochopit, co se stalo. Čekal jsem, až proběhne moje žena, která se účastnila závodu. Nakonec nedoběhla, protože závod zrušili,“ uvedl další divák.

Marilyn Millerová byla také mezi diváky a čekala, až k cíli doběhne její kamarádka, s níž měla závěrečné metry běžet, aby ji podpořila. „Nedoběhla, protože dostala křeč, což se jí předtím nikdy nestalo. Kdyby ji nedostala, zrovna by tudy probíhala,“ řekla Millerová televizi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky exploze v cíli maratónu v BostonuVideo: Reuters

Běžci pokračovali k nemocnici, aby darovali krev

První výbuch byl tak mocný, že po něm na místě na trati vzdáleném nejméně deset metrů zůstal ležet i jeden z běžců. "Nastala ohromná exploze, jako když vybuchne bomba. Moje nohy se začaly třást a já jsem padl k zemi," popsal 78letý Bill Iffrig, který v životě běžel 45 maratónů. Dodal, že nakonec ale vstal sám a po svých také odešel do nedalekého hotelu, kde byl ubytován.

Stanice NBC Sports informovala, že množství běžců po proběhnutí cílem běželo dál do nemocnice, aby darovalo krev.

Jeden z otřesených běžců na dotaz CNN řekl, že i přes letošní incident by rád příště běžel znovu. „Je to ale šílené na to teď myslet,“ odpověděl na dotaz moderátora. „Musím si to v klidu promyslet,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám