Hlavní obsah

Venezuelská televize vysílá Chávezovo nanebevzetí

– Caracas

Těsně před velikonočními svátky posunula venezuelská státní televize kult zemřelého prezidenta Huga Cháveze na novou úroveň. Začala vysílat animovaný klip, v němž Chávez vstupuje do nebe, kde jej přijímají další ikony latinskoamerických dějin.

BEZ KOMENTÁŘE: V animovaném klipu venezuelské televize se objevil Chávez v nebiVideo: Vive TV

 
Článek

Minutový klip vyrobil státní televizní kanál Vive TV. Masami zbožňovaný vůdce, který je v něm oblečený do tradiční bundy ve venezuelských barvách, zprvu s náznakem překvapení hledí na skupinu obyvatel idylické nebeské usedlosti.

Když se ale k němu skupinka otočí, Che Guevarra vyšle povzbudivý úsměv a Eva Perónová pokyne rukou, usměje se i socialistický vůdce a vykročí ke svým dávným vzorům. Vedle zmíněného dua ve skupince najde stojící v krajině evokující jeho rodný region Barinas na jihozápadě Venezuely třeba Salvadora Allendeho či Simona Bolívara.

Venezuelský arcibiskup ještě před začátkem nejdůležitějšího katolického svátku roku ale varoval, že žádného pozemského politika není radno zbožšťovat. Opozice zase kritizuje nadužívání Chávezovy popularity v probíhající prezidentské kampani.

Bojovník za nezávislost 

Chávez, který zemřel 5. března, se během své čtrnáctileté vlády prezentoval jako nositel odkazu bojovníka za nezávislost na Španělsku Bolívara a tímto způsobem dokázal zcela ovládnout masy levicově laděných voličů. Jím vybraný nástupce pro prezidentskou funkci Nicolás Maduro Chávezův kult využívá jako svou hlavní zbraň v kampani před volbami, které se budou konat 14. dubna.

Velikonoční svátky silně katolická Venezuela tradičně velmi prožívá a při tendenci místních obyvatel míchat křesťanství s vlivy pohanských kultů má patrně Chávez cestu do místního panteonu otevřenou navzdory kardinálově snaze. Zdá se také, že Madurovi vyjde jeho sázka na Cháveze i ve volbách, neboť podle posledních průzkumů si udržuje před Caprilesem téměř dvacetiprocentní náskok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám