Hlavní obsah

Venezuelská komise vyšetřuje, zda Cháveze neotrávily temné síly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuela chce vyšetřit okolnosti smrti svého bývalého prezidenta Huga Cháveze. Země totiž pojala podezření, že její "zahraniční nepřátelé" Cháveze otrávili, a přivodili mu tak rakovinu. Řekl to prozatímní prezident Nicolás Maduro, který byl vedením země pověřen do konání řádných voleb.

Foto: ČTK/AP

Obří podobizna zesnulého venezuelského prezidenta Huga Cháveze nad řečništěm jeho zástupce Nicoláse Madura, který kandiduje v nadcházejících volbách.

Článek

"Budeme hledat pravdu. Máme tušení, že velitele Cháveze otrávily temné síly, které ho chtěly odklidit z cesty," řekl Maduro ve vysílání televizní stanice Telesur. Chávezova rakovina podle Madura zcela vybočovala z normy, do vládní komise budou prý tedy přizváni i zahraniční vědci.

Venezuelská opozice obvinění z Chávezovy otravy odmítá. Je to prý pouze jedna z konspiračních teorií, jimiž se právě Chávez v minulosti proslavil. Cílem těchto teorií bylo podle agentury Reuters vyvolat strach z imperialistů a dát lidem zapomenout na každodenní problémy.

Sám Chávez s podobnou teorií ohledně svého zdraví přišel už v roce 2011. Tehdy mu byla rakovina diagnostikována poprvé.

Reuters prohlášení Madura, který se v dubnových prezidentských volbách utká s opozičním kandidátem Henrique Caprilesem, považuje za součást předvolebního boje. Maduro se podle agentury snaží využít Chávezovy popularity a smutku veřejnosti z exprezidentova skonu ke svým politickým cílům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám