Hlavní obsah

Chávezova nemoc je dílem nepřátel, tvrdí venezuelská vláda

Novinky, rei
Caracas
Aktualizováno

Venezuelský prezident Hugo Chávez bojuje v nemocnici o život zásluhou nepřátelských sil. Na mimořádném setkání politických i armádních špiček země to před televizními kamerami oznámil viceprezident Nicolas Maduro. Doplnil, že ze země bude kvůli protivládnímu spiknutí vyhoštěn americký diplomat.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

„Nemoc v něm zasel nepřítel. Dokážeme to,“ prohlásil Maduro s tím, že to není historicky první případ. Odkázal se na úmrtí někdejšího palestinského vůdce Jásira Arafata, jehož ostatky nedávno vyzvedli kvůli podezření, že byl otráven. "Palestinci od počátku tvrdili, že za jeho smrtí stál Izrael, ale západní imperialistická média tento obraz bořila," řekl Maduro.

Vyhoštění amerického diplomata

Socialistická vláda Venezuely podle něj bude dál pokračovat ve stávajícím kurzu „s revolučním nasazením“. „Venezuela musí být respektována,“ varoval Maduro.

Svá slova adresoval i do USA, když oznámil, že Caracas vyhošťuje amerického vojenského atašé. Diplomat, jenž podle viceprezidenta „osnoval spiknutí proti venezuelské vládě“ opustí zemi v příštích 24 hodinách. Maduro z podílu na spiknutí obvinil ultrapravicové síly v USA.

Americké ministerstvo obrany posléze potvrdilo, že atašé, plukovník David Delmonico, už je na cestě do vlasti.

Prezident Chávez podstoupil v prosinci na Kubě již čtvrtou operaci rakoviny za poslední dva roky. Pooperační léčbu ztěžují stále nové komplikace. Maduro v pondělí přiznal, že u Cháveze se vyskytly další vážné dýchací obtíže. V úterý viceprezident poznamenal, že "nový osvoboditel 21. století" Chávez prokazuje "obří vůli žít", ale nyní čelí svým nejtěžším chvílím.

Reklama

Výběr článků

Načítám