Hlavní obsah

Jih USA ochromila sněhová vánice, v Texasu zasáhla armáda

Washington

Silná sněhová bouře se v pondělí přehnala přes jih Spojených států. Dopravu v Oklahomě, Texasu a Kansasu ochromila vánice, v některých regionech napadlo půl metru sněhu. V řadě texaských okresů meteorologové řadí dnešní nápor zimy mezi tři největší kalamity v dějinách.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

V Texasu je mnoho silnic neprůjezdných a guvernér státu Rick Perry povolal na pomoc postiženým oblastem armádu. Nejméně dvě místní letiště byla uzavřena, doprava se kvůli závějím zastavila i na některých důležitých dálnicích.

V severozápadní Oklahomě napadlo přes půl metru sněhu, který na některých místech prudký vichr navál až do dvoumetrové výšky. "Něco takového jsme tu už spoustu let neměli," řekl agentuře Reuters záchranář James Hand z města Mooreland. Lidé se jen s obtížemi dostávali do práce, mnoho podniků zůstalo zavřeno. Letiště v Oklahoma City nepřijímá.

V Kansasu se minulý týden jen s obtížemi vypořádali s prudkou vánicí a dnes se situace opakovala. Varování před sněhovou bouří bylo vyhlášeno pro celý západní Kansas až ke státům Missouri a Illinois. Ve městě Wichita se nevyučuje, úřady zůstaly zavřené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám