Hlavní obsah

Mexiko přivíralo oči nad mizením civilistů, tvrdí ochránci lidských práv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko
Aktualizováno

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) obvinila ve své zprávě Mexiko, že selhalo při vyšetřování porušování lidských práv ze stran vojáků nasazených do války proti narkomafii. Dokumentuje zmizení 249 civilistů, v polovině případů se na tom mají přímý nebo nepřímý podíl bezpečnostní složky.

Článek

HRW uvedla, že vláda předchozího prezidenta Felipe Calderona tak přispěla k „nejvážnější krizi kolem násilných zmizení v Latinské Americe za poslední desetiletí“.

„Agenti státu se podíleli na zločinech zmizení přímo nebo nepřímo poskytováním podpory či udělením souhlasu,“ uvedla HRW ve zprávě. Podle ní se to týkalo více než 140 případů zmizelých. Ve zbylých případech se nepodařil prokázat podíl bezpečnostních složek.

„V mnoha případech docházelo k zatýkání v domech obětí přímo před rodinnými příslušníky nebo na bezpečnostních kontrolních stanovištích, na pracovištích či ve veřejných prostorách, jako jsou bary,“ uvedla ještě HRW. Úřady příbuzným zadržení popírají či jim říkají, aby své blízké sami hledali na policejních stanicích a vojenských základnách po zemi.

Organizace obvinila úřady předchozího prezidenta Felipe Calderóna, který vyhlásil válku narkomafii, že rostoucí problém ignorovala, a tak zdiskreditovala svůj boj proti drogovým bossům.

Mexická vláda se podle agentury AP zatím nevyjádřila ke zprávě, která vyzývá úřady k zavedení nového přístupu. Nového mexického prezidenta Enriqueho Peua Nieta vybízí, aby ihned řešil případy, kdy byli lidé odvlečeni proti své vůli a jejichž osud je dosud neznámý.

Reklama

Výběr článků

Načítám