Hlavní obsah

Obama vyzval Kongres, aby zakázal útočně zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Barack Obama ve středu vyzval americký Kongres k větší regulaci střelných zbraní. Prezident tak učinil zhruba měsíc po masakru v základní škole v Newtownu a zdůraznil, že zákonodárci by měli jednat rychle. Šéf Bílého domu rovněž uvedl, že okamžitě nařizuje 23 opatření, k nimž nepotřebuje souhlas poslanců. Klíčové kroky ale podle něj musí učinit Kongres.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama požádal kongres o větší regulaci zbraní. V pozadí viceprezident Joe Biden.

Článek

Vzhledem k nechuti mnoha členů amerického parlamentu omezovat právo Američanů vlastnit zbraně to ale nebude snadné, což uznal i Obama.

Prezident mimo jiné chce, aby zákonodárci obnovili zákaz prodeje útočných zbraní vojenského typu a zásobníků s kapacitou nad deset nábojů, které podle něj pachatelům usnadňují masakry, jako byl ten v Newtownu. Obama také požaduje, aby Kongres uzákonil prověrky minulosti všech lidí, kteří si chtějí střelnou zbraň koupit.

Prosazení těchto kroků v Kongresu ale bude obtížné. Obama čelí tvrdému odporu vlivné Národní asociace držitelů zbraní (NRA) a dalším početným stoupencům názoru, že přístup obyvatel ke zbraním by neměl být nijak omezován. Mnoho zákonodárců již dalo najevo, že se k Obamovým návrhům staví skepticky.

Soubor opatření představených šéfem Bílého domu vychází z doporučení pracovní skupiny vedené viceprezidentem Joem Bidenem. Obama jej tímto úkolem pověřil pro prosincovém masakru v Newtownu, kde jediný střelec připravil o život 20 dětí a šest dospělých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám