Hlavní obsah

Kuba přiznala epidemii cholery v Havaně

Havana

Kubánské ministerstvo zdravotnictví v úterý přiznalo, že v Havaně řádí cholera. Potvrzeno má 51 případů nákazy. Před pár měsíci se cholera objevila na východu země v provincii Granma, kde si nemoc vyžádala tři oběti. Od revoluce v roce 1959 se přitom cholera v zemi neobjevila.

Článek

Ministerstvo potvrdilo, že průjmová onemocnění, která se v metropoli objevila, jsou skutečně cholerou. Uvedlo, že epidemie už má svůj vrchol za sebou. Agentura Reuters ale cituje nejmenované představitele ministerstva a lékaře, podle nichž mohly onemocnět i stovky lidí.

Ministerstvo také nepotvrdilo žádnou oběť, i když průjmovému onemocnění podlehl před pár dny 46letý muž.

Do hlavního města se cholera dostala právě z Granmy. Do Havany ji zavlekl jeden prodejce potravin, napsala BBC s odvoláním na ministerstvo.

Cholera

Cholera (z hebrejštiny chole - nemoc, ra - zlá) je bakteriální onemocnění zažívacího ústrojí, které doprovázejí velmi těžké průjmy. Způsobuje ho bakterie Vibrio cholera. Nejčastěji se přenáší vodou znečištěnou fekáliemi.

Aby bakterie vyvolaly nemoc, musí jich být velké množství, protože nesnáší kyselost žaludku. Množí se v tenkém střevě a produkují toxiny, které umožňují střevu propouštět dál velké množství vody a minerálů. Ztráty vody při průjmech jsou obrovské, mohou dosáhnout 10 i více litrů za den. Vodu spolu s minerály je potřeba doplňovat, což může být obtížně především v první fázi nemoci, kdy pacient může zvracet. V těžkých případech se používají i antibiotika. Pokud nemocný dostatečně pije, chorobu většinou překoná.

Nemoc se vyskytuje v rozvojových zemích, kde není dostatečná úroveň hygieny. Úmrtnost je kolem 10 procent případů.

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že zaznamenalo 51 případů tohoto onemocnění, první 6. ledna. Podle představitelky ministerstva je možné choleru vystopovat k baseballovému zápasu v havanské čtvrti Cerro. "Byly to buď sendviče s vepřovým, nebo limonáda Tan Rico," řekla agentuře představitelka ministerstva. "Onemocněli i někteří baseballoví hráči." V Cerru byly uzavřeny všechny kavárny a restaurace a smí se prodávat jen balené potraviny a neotevřené limonády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám