Hlavní obsah

Chávezova inaugurace může být odložena, tvrdí viceprezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Nemocný venezuelský prezident Hugo Chávez může být do prezidentského úřadu uveden i později než v ústavním termínu 10. ledna. Řekl to v noci na sobotu viceprezident Nicolás Maduro. Odmítl tím námitky opozice, která tvrdí, že pokud Chávez nebude přísahat v termínu, mají být vypsány nové volby.

Foto: ČTK/AP

Venezuelský prezident Hugo Chávez (vlevo) s viceprezidentem Nicolasem Madurem na archivním snímku

Článek

Maduro podle Reuters řekl, že i když je Chávez ve špatném zdravotním stavu, není důvod, aby se vzdával úřadu. Může zahájit čtvrtý mandát i bez přísahy.

Venezuelská ústava předpokládá, že nemůže-li prezident plnit funkci, zastoupí ho dočasně předseda parlamentu. Ten také rozhodne o termínu nových voleb, které by se měly konat do 30 dnů.

Venezuelská ústava uvádí, že se volby vyhlašují v případě "trvalé nepřítomnosti" prezidenta. Maduro uvedl, že v tomto případě nejde o trvalou nepřítomnost a inauguraci může vyřešit Nejvyšší soud. Opozici mávaje ústavou vzkázal: "Nemaťte lidi. Respektujete demokracii. Prezident je teď prezidentem."

Chávezův stav je vážný

Opozice tvrdí, že pokud nesloží prezident přísahu, měly by se konat nové volby. "Oficiální verze toho, co se děje, je neudržitelná," řekl šéf opozice Ramón Guillermo Aveledo, podle kterého vláda "odmítá uznat, že prezident je nepřítomen".

Hugo Chávez se v prosinci podrobil na Kubě už čtvrté operaci rakoviny. Tu provázely komplikace. Krvácel při ní. Pak dostal vážnou plicní infekci, kterou se nedaří vyléčit, zřejmě kvůli oslabené imunitě způsobenou léky proti rakovině. Prezident má i podle vládních zpráv vážné dýchací obtíže a jeho stav je vážný.

Chávez před odjezdem na Kubu pověřil Madura, aby jej zastupoval. Předal mu své pravomoci a požádal ho, aby se zúčastnil případných nových voleb jako kandidát.

Reklama

Výběr článků

Načítám