Hlavní obsah

Obama chce návrhy zákonů proti střelným zbraním nejpozději v lednu

Americký prezident Barack Obama chce mít nejpozději v lednu k dispozici návrhy zákonů, které by měly v zemi snížit násilí páchané střelnými zbraněmi. Vytvořil proto pracovní skupinu, v jejímž čele je viceprezident a dlouholetý zastánce větší kontroly zbraní v USA Joe Biden.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama při proslovu k pozůstalým po řádění šíleného střelce v Newtownu v Connecticutu

Článek

Prezident tak reagoval na páteční masakr v základní škole ve městě Newtown, který si vyžádal 26 obětí, z nichž většina byly děti ve věku šesti a sedmi let.

Spojené státy podle Obamy mají povinnost zastavit násilí páchané střelnými zbraněmi. Prezident ve středu novinářům v Bílém domě řekl, že jakmile od Bidena obdrží doporučení, bude naléhat na Kongres, aby přijal potřebné zákony. Lidé by podle prezidenta neměli mít snadný přístup k útočným zbraním. Obama se ale zároveň vyslovil pro zachování práva na držení zbraní "v rozumných mezích".

"Nevyrovnaný člověk by se neměl dostat k útočným zbraním vojenské třídy," podotkl.

Krveprolití v Newtownu ve Spojených státech výrazně oživilo a zesílilo debatu o kontrole držení a nošení zbraní, které Američanům zajišťuje druhý dodatek ústavy.

Pro přísnější pravidla se v posledních dnech vyslovili i někteří zákonodárci, kteří dlouhodobě patří mezi hlasatele názorů vlivné lobby výrobců a držitelů střelných zbraní. Otázkou nicméně je, zda tato diskuse povede ke konkrétním změnám. Obama ve středu vyslovil naději, že paměť členů Kongresu nebude krátká.

Zaměřit se na péči o duševně choré

Zejména ve Sněmovně reprezentantů ovládané republikány to ale jakýkoli návrh na větší kontrolu střelných zbraní bude mít těžké. "Budeme se zabývat tím, co se stalo a co můžeme udělat pro to, aby se to neopakovalo. Kontrola zbraní ale není něco, co bych podpořil," uvedl republikán a budoucí předseda sněmovního justičního výboru Robert Goodlatte.

Jeho stranický kolega Howard Coble míní, že volání po větší kontrole prodeje zbraní je ukvapené a míjí skutečný problém. "Myslím, že jde spíše o problém duševního zdraví než střelných zbraní," poznamenal.

Šéf Bílého domu ve středu řekl, že problém s násilím páchaným střelnými zbraněmi nelze řešit pouze zákony zaměřenými na zbraně. Podle Obamy je třeba se zaměřit i na péči o duševně nemocné a na situaci ve školách. "Přístup k péči o duševní zdraví by měl být přinejmenším tak snadný jako přístup ke zbraním," prohlásil americký prezident.

Američané, kterých je asi 310 miliónů, podle různých odhadů drží 200 miliónů až 300 miliónů zbraní. Přinejmenším jednu zbraň podle závěrů Gallupova ústavu z loňského roku má 47 procent domácností ve Spojených státech. V zemi je kolem 130 000 prodejců střelných zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám