Hlavní obsah

To se nesmí opakovat, řekl Obama ve zdrceném městě, kde zemřelo 20 prvňáčků

Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v neděli večer přijel do městečka Newtown, kde Adam Lanza zabil dvacet šest lidí včetně dvaceti dětí. V místní škole se setkal s pozůstalými a účastnil se tam vigilie, na které také promluvil. Setkání s pozůstalými bylo neveřejné. Uvedly to list USA Today a televize CNN.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Článek

Obama se setkal nejen s příbuznými obětí, ale také s policisty a záchranáři, kteří zasahovali při tragédii. Do školy přišlo mnoho lidí včetně dětí chodících na první stupeň. Mnohé s sebou měly své plyšové medvědy.

Obama přišel do auditoria školy v 19:50 místního času (1:50 SEČ). Poté začala ekumenická mše, na které vystoupil i zástupce muslimů. Prezident vystoupil ve 20:36 (2:36 SEČ) s velmi emotivním projevem, na jehož konci přečetl křestní jména všech dvaceti zabitých dětí. Připomenul ale i dospělé oběti: "Připomínáme si dvacet nádherných dětí a šest nezapomenutelných dospělých." Ocenil učitelky, které obětovaly své životy: "Reagovaly tak, jak jsme doufali, že budou reagovat, položily své životy, aby ochránily děti ve své péči. Jiné děti se zabarikádovaly ve svých třídách a čekaly na správné chlapy, na policii. A víme, že správní chlapi přišli."

Tyhle tragédie musí skončit, burcoval Obama

Prezident současně ujistil obyvatele Newtownu, že podnikne, co bude moci: "Doufáme, že vám to pomůže, když si uvědomíte, že nejste sami, ačkoliv váš svět byl roztrhán na kusy. Musíte vědět, že jakákoli opatření, která lze udělat, uděláme."

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Obama se účastní vigilie.

Obama ve svém projevu varoval před nebezpečím násilí v celých Spojených státech: "Jako prezident zažívám už počtvrté, že byla naše společnost převrácena naruby, že máme oběti a přeživší. Každý den čteme zprávy o nevinných obětech, které byly jen ve špatnou dobu na špatném místě. To nemůžeme dál tolerovat. Tyto tragédie musí skončit."

Uvedl, že to je ale úkol pro celou zemi, a to velmi důležitý úkol: "Jsme odpovědní za bezpečnost všech dětí. Všichni jsou rodiče a všichni jsou děti. Starat se o děti je náš prvořadý úkol. Když neuděláme dobře tohle, neuděláme dobře nic. Podle toho bude souzena naše společnost."

Obama je pro omezení útočných zbraní 

Obama už musel hovořit k pozůstalým po řádění šíleného střelce například letos v červenci, kdy se objevil na předměstí Detroitu Aurora, kde na premiéře nového dílu Batmana zabil útočník James Holmes dvanáct lidí. V roce 2010 navštívil Tuscon, kde na veřejném shromáždění střelec zabil šest klidí a vážně zranil kongresmanku Gabrielle Giffordsovou. O rok dříve navštívil texaský Fort Hood, kde bylo zabito 13 vojáků.

Foto: Stephen Dunn, ČTK/AP

Obama podle Bílého domu podporuje znovuzavedení federálního zákazu volného držení útočných zbraní, což dával najevo už během své první kampaně na amerického prezidenta v roce 2008. Během prvního volebního období se mu jej ale nepodařilo prosadit.

Útočník Adam Lanza, který vraždil v pátek ve škole v Newtownu, použil útočnou poloautomatickou zbraň Bushmaster 223. [celá zpráva] S sebou měl více zbraní, kromě pušky Bushmaster ještě pistole Glock a Sig Sauer. V jeho voze byla nalezena i nespecifikovaná brokovnice, uvedl poručík connecticutské policie J. Paul Vance a řekl: "Bushmastera použil ve škole, pistolí Glock se pak připravil o život."

Foto: Profimedia.cz

Poloautomatická puška Buschmaster 223

Zatím není známo, jakou zbraň použil při vraždě své matky. Vance upřesnil, že pro pušku měl velkokapacitní zásobníky na třicet nábojů a další zásobníky měl i pro pistole. S sebou měl stovky nábojů.

Kongres schválil omezení vlastnictví útočných zbraní v roce 1994, o deset let později ale platnost opatření vypršela. Tyto zbraně mimo jiné mít nesměly mít zásobník na více než deset nábojů.

Policie dosud nezveřejnila pravděpodobný motiv vraždy. Rodina se přestěhovala do Newportu z Kingstonu v New Hampshire. V rcoe 2009 se Lanzovi rodiče rozvedli, jeho otec se znovu oženil, Adam dál žil se svou matkou v Newtownu. Otec žil poblíž městečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám