Hlavní obsah

Učitelka dětem četla, aby je při řádění střelce uklidnila

Novinky, bok
Aktualizováno

Na pozadí tragické události, při které bylo v americkém městě Newtown při páteční střelbě ve škole zabito 26 lidí, z toho 20 dětí, vyplouvají do popředí i hrdinské činy učitelů, kteří se snažili děti chránit.

Foto: Reuters

Žena mluví s policistou u základní školy v Newtownu.

Článek

Policie bez dalších podrobností uvedla, že mladík se do školy vloupal. CNN informovala, že se v týdnu před páteční střelbou pokoušel získat zbraň. S odkazem na vyšetřovatele dodala, že Lanza měl mít s některými lidmi ze školy spory.

Podle mnohých rodičů zabránili učitelé svým jednáním tomu, aby bylo ještě více obětí.

Někteří malí žáci potvrdili, že je učitelé poslali do umývárny, případně je schovali do skříně, jakmile uslyšeli první výstřely. Učitelka Janet Vollmerová z mateřské školy zase ihned po začátku střelby zamkla dveře ve třídě, zakryla okna a dětem začala číst příběh, aby je uklidnila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rekonstrukce jednotlivých kroků školního vraha z ConnecticutuVideo: Reuters

Jedna z žákyň třetí třídy uvedla, že po začátku střelby přiběhli k nim do třídy jiní učitelé a řekli, aby se schovali do rohu. "Všichni byli vyděšení a brečeli. Také jsem slyšela policejní sirény," uvedla vyděšená žákyně.

Žena měla štěstí, včas se schovala

Matka jednoho z žáků, která byla v průběhu střelby zrovna ve škole, prozradila, že kolem 9.30 místního času najednou uslyšela divné zvuky. Ihned poté se schovala a zavolala policii. Před střelbou měla být v místnosti s ředitelkou školy a psycholožkou, které později při střelbě zemřely.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočník na základní škole zastřelil 26 lidíVideo: Reuters

"Přikrčila jsem se, střelec musel vypálit stovky střel," prozradila žena pro CNN. Zasahující policisté pomáhali při evakuaci dětí ze školy. Řekli jim, aby se držely za ruce a měly zavřené oči, zatímco je vyváděli z budovy.

Dvacetiletý mladík Adam Lanza vtrhl v pátek ráno místního času do prostor školy Sandy Hook Elementary School a začal střílet ze zbraní, které si sebou přinesl. Do školy chodí děti mezi pěti a deseti roky. Policie se zatím nevyjádřila k případnému motivu činu. Pouze uvedla, že Adam Lanza neměl v minulosti problémy se zákonem.

Policie má tři vyšetřovací týmy a v nejbližší době hodlá zveřejnit seznam obětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám