Hlavní obsah

Agent FBI, který odhalil sexuální aféru šéfa CIA, byl zaujatý

Novinky,
Washington

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) začali v noci na úterý v severokarolínském Charlotte prohledávat dům Pauly Broadwellové, bývalé milenky generála Davida Petraeuse, který kvůli milostné aféře odstoupil z čela CIA. Agenti měli s sebou papírové krabice, do nichž se ukládají důkazy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: FBI prohledává dům Petraeusovy milenky BroadwellovéVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí FBI Shelley Lynchová potvrdila, že agenti přišli do domu Broadwellové v pondělí v noci. Agenti údajně prošli otevřeným přístřeškem pro auta, a než vstoupili do domu, zaklepali na dveře postranního vchodu. Jeden z nich také pořizoval fotografie.

Foto: ČTK/AP

Agent FBI fotí dům Broadwellové

V amerických médiích se objevily zprávy o tom, že Broadwellová mohla vyzradit některé tajné zpravodajské informace, například o zářijovém teroristickém útoku na americký konzulát v libyjském Benghází. Broadwelová minulý měsíc na univerzitě v Denveru s pozdviženým obočím řekla, že CIA zadržovala lidi v tajném vězení na tajné základně v Benghází. CIA tyto informace důrazně popřela. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP, Reuters, Novinky

Broadwelová tvrdila, že útok podniknutý na konzulát a další budovu, kterou používala armáda, byl snahou vzbouřenců osvobodit tyto vězně. V různých popisech útoku bylo uvedeno, že po útoku na konzulát následoval útok na další budovu, kterou využívaly americké ozbrojené síly.

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Libyjci sledují požár amerického konzulátu.

 Milenka měla odtajněné zprávy z Afghánistánu

FBI se už obrátila na Petraeuse a sdělila mu, že v počítači Braodwellové byl tajný materiál z Afghánistánu. Generál popřel, že by jí ho poskytl, ale dodal, že je ale mohla bez problémů získat od jeho podřízených, když dělala reportáže z Afghánistánu.

FBI generála ujistila, že nebyla porušena žádná bezpečnostní kritéria. Mohlo jít o materiály, které skutečně původně byly tajné, ale s ukončením probíhajících operací, o nichž hovořily, byly deklasifikovány.

Foto: ISAF, Reuters

Generál Petraueus s autorkou jeho biografie Paulou Broadwellovou v Afghánistánu.

Tajný e-mailový účet milenců

Bývalý šéf CIA byl podle svého spolupracovníka šokován, když zjistil, že Broadwellová posílala e-maily Jill Kelleyové, kterou brala jako sokyni ve své lásce k ženatému muži. Vyzval ji, aby toho nechala.

Foto: ČTK/AP

Jill Kelleyová před svým domem v Tampě

Broadwellová e-maily posílala od května. Kelleyová se kvůli tomu obrátila na FBI, a ta zjistila, z jakého e-mailu jsou posílány. Když agenti prohlíželi účet, našli v něm i milostné vzkazy. Ty dvojice neposílala, nechávala je v rozepsané poště. K tomuto účtu, který nebyl vedený na jméno ani jednoho z nich, měli přístup Petraeus i Broadwellová.

Mimo jiné Kelleyové napsala, aby se držela dál od generála. Také jí napsala, že může dosvědčit, že se ho provokativně dotýkala pod stolem.

Foto: Reuters

Rivalky Jill Kelleyová (vlevo) a Paula Broadwellová

Agent FBI nebyl nestranný

I když FBI už na konci léta zjistila, že nikdo se do e-mailového účtu generála nenaboural, pokračovala ve vyšetřování. Deník The Wall Street Journal v pondělí večer přišel se zprávou, že jeden z mužů FBI byl na Petraeusově případu osobně zainteresován. Podle zdrojů listu jde o agenta, který celé pátrání FBI zahájil, a později ho jeho nadřízený z případu odvolal. Agent ještě před zahájením vyšetřování posílal 37leté Jill Kelleyové fotografie, kde byl do půl těla svlečený.

Až později se nadřízení dotyčného agenta FBI dozvěděli, že Kelleyové posílal své fotografie a nemusel tedy být v případu nestranný. Nadřízení se však hlavně obávali, že "se případem stává posedlý".

Kelleyvé však zřejmě řekl, že za hrozbami stojí Broadwellová, ta to práskal generálovi a ten Braodwellové zřejmě řekla, aby toho nechala. Proč ale vyšetřování dále pokračovalo, jasné není.

Foto: Profimedia.cz

Natalie Khawamová, generál David Petraeus, Scot a Jille Kelleyovi a Holly Petraeusová na slavnosti Gasparilla v Tampě v rcoe 2010

Kelleyová se jako dobrovolnice podílela na organizaci společenských akcí pro příslušníky armády na Floridě. Šedesátiletý Petraeus s ní měl podle jeho nejmenovaných spolupracovníků platonický vztah. To sám potvrdil.

Petraeus ukončil podle svých slov vztah s Broadwellovou před čtyřmi měsíci. Ale nadále byli v kontaktu, protože psala disertační práci o tom, jak velel vojákům v zámoří.

Právě práce FBI byla za odhalením milostného poměru Petraeuse a autorky jeho biografie Broadwellové, kvůli němuž šéf tajné služby minulý pátek nečekaně rezignoval na svou funkci.

Foto: ČTK/AP

Agent FBI nakládá do kufru vozu důkazy z domu Broadwellové

Petraeus byl prý v šoku, když se v létě o e-mailech dozvěděl. Svůj vztah s Broadwellovou ukončil údajně už před čtyřmi měsíci.

Věčné napětí mezi CIA a FBI

Případ ukázal, že mezi CIA a FBI panuje stále rivalita, kvůli které se nepodařilo včas odhalit atentátníky z 11. září 2001. Vyšetřování FBI působí, jako by sledovala své soukromé cíle a nestarala se především o zločin na federální úrovni a ohrožení bezpečnosti, jako tomu už bylo v době nástupu Kennedyho a za Nixona.

Kongresmani si již stěžovali, že nebyly o vyšetřování informování, FBI uvedla, že to nebylo nutné, protože bezpečnost země nebyla ohrožena. V tom případě ale není jasné, proč v pátrání pokračovala, s jakými cíli a v čím zájmu. Aféra a rezignace Petraeuse rozhodně USA neposílily.

Reklama

Související články

Šéf CIA Petraeus rezignoval kvůli nevěře

Šéf americké tajné služby CIA David Petraeus rezignoval kvůli mimomanželskému vztahu. Petraeus požádal ve čtvrtek dopisem o uvolnění ze služby prezidenta...

Výběr článků

Načítám