Hlavní obsah

ON-LINE: Romney se s Obamou popral o každý hlas

Aktualizováno

Američané v úterý po čtyřech letech znovu volili svého prezidenta. Všechny průzkumy z posledních dnů a hodin naznačovaly velice těsný souboj, i když většina předpovídala, že si současná hlava států, demokrat Barack Obama, náskok před republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym udrží. Předpovědi o těsném výsledku se potvrdily. Obama nakonec zvítězil.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky voleb v USA podle volitelů

Článek

07:41 - Obama promluvil k příznivcům v Chicagu. Ocenil i svého protivníka Romneyho a jeho kampaň. Chce s ním jednat o tom, jak pomoci USA.

07:16 - Obama pronese projev v Chicagu.

07:06 - V Ohiu zvítězil Barack Obama, když získal 50 procent hlasů. Romneyho porazil o 90 tisíc hlasů.

Foto: Jan Kočvara

výsledky prezidentských voleb v USA s poměry hlasů

06:55 - Mitt Romney poblahopřál Baracku Obamovi ke znovuzvolení. Poděkoval svým příznivcům.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Mitt Romney, jeho žena Ann a Paul Ryan s manželkou Jannou po porážce ve volbách

06:51 - Očekává se projev Mitta Romneyho. Podle CNN už Romney krátce hovořil telefonicky s Obamou a uznává svoji porážku.

06:40 - Poté, co Obama vyhrál ve Virginii a Wisconsinu, získal počet 284 hlasů volitelů a vyhrál volby. Výsledky z Floridy a Ohia, kde má těsný náskok, už nejsou rozhodující.

Foto: Carlo Allegri , Reuters

Vrchol mrakodrapu Empire State Building byl na počest Obamova znovuzvolení osvětlen modře.

06:23 - CNN předpovídá Obamovi vítězství i v Coloradu, které bylo jedním ze států, na něž byla upřena pozornost.

05:45 - Obama nově vede i v ostře sledované Virginii, kde získal 50 procent hlasů a Romney 49. Rozdíl však činí necelých 22 000 hlasů a hlasy nejsou sečteny všechny. Na Floridě Obama vede o necelých 38 000 hlasů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radost v Obamově hlavním volebním stanu v ChicaguVideo: Reuters

05:44 - Poradce Mitta Romneyho uvedl, že Romney porážku zatím neuznává.

05:20 - CNN předpovídá, že Obama prezidentský úřad obhájí.

05:15 - Obama podle odhadů zvítězí v Iowě a Oregonu, Romney v Missouri.

05:01 - Romneyho vítězství se očekává v Idahu a Montaně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve volebním stanu Romneyho v Bostonu zavládl smutekVideo: Reuters

05:00 - Uzavírají se volební místnosti na západním pobřeží, mimo jiné v lidnaté Kalifornii. Tam podle CNN vyhraje Obama, stejně jako na Havaji a ve státech Washington a Oregon.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Demokraté v Chicagu slaví.

04:50 - Obama podle odhadů CNN zvítězí v Minnesotě, Romney v Arizoně.

04:42 - "Výsledky ukazují na to, jak je tato země rozdělená v názorech," zhodnotili výsledky komentátoři na CNN. Obama má stále náskok, ovšem jen velice těsný. Téměř srovnal s Romneym krok ve Virginii, kde je sečteno 75 procent hlasů.

04:18 - Komentáře se shodují, že Romneyho vyhlídky v případě prohry na Floridě nejsou dobré. Obama na Floridě vede jen o pár tisíc hlasů.

Foto: Jessica Rinaldi , Reuters

Nancy Frenchová sleduje výsledky voleb na mítinku v Bostonu.

04:00 - Uzavřena hlasování v dalších státech. Romney podle odhadů CNN zvítězí v Utahu, Obama podle stanice NBC v New Hampshiru.

03:58 - Příznivě pro Obamu se vyvíjí situace v Coloradu, dalším důležitém státě. Sčítání je ale zatím v počátcích.

03:39 - Hlasování na Floridě oživilo vzpomínky na těsné a sporné vítězství George W. Bushe v roce 2001 - rozdíl mezi Obamou a Romneym je jen pár stovek hlasů. Většinou vede Obama, v jednu chvíli se ale do čela o 600 hlasů dostal Romney. Zbývá tam sečíst 20 procent hlasů.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Republikánský tábor v Bostonu sleduje průběžné výsledky.

03:24 - Na Floridě je to téměř remíza. Po sečtení 78 procent hlasů vede Obama o pouhých 2000 hlasů ze zhruba 10 miliónů odevzdaných.

03:02 - Romney podle CNN zvítězí ve státech Kansas, Louisiana, Nebraska, Severní Dakota, Jižní Dakota, Texas, Wyoming, Mississippi, zatímco Obama v Michiganu, New Yorku a New Jersey.

Foto: ČTK/AP

Fronta voličů v ohijském Cincinnati

03:00 - Zavírají se volební místnosti v dalších státech. Je mezi nimi další důležité „bitevní pole“ - Colorado.

02:37 - Ve Virginii byly místy fronty u volebních místností tak dlouhé, že úřady zvažují o prodloužení volby o čtyři hodiny.

02:34 - Pozornost je nyní soustředěna na důležité státy Florida, Ohio a Virginie. Zatímco Obama vede v prvních dvou, Romney je blíž vítězství v posledním jmenovaném. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Příznivci republikánů se po volbách sešli v arkansaském Little Rocku.

02:16 - Odhady předpovídají vítězství Obamy v klíčovém státě Floridě. Zatím je tam ale boj těsný v poměru 50:49 procentům hlasů v Obamův prospěch.

02:01 - CNN předpovídá, že Obama vyhraje i ve státech Connecticut, Delaware, Washington D.C., Illinois, Maryland, Rhode Island. Romney podle CNN zvítězí v Oklahomě.

Foto: ČTK/AP

Lidé na Times Square v New Yorku sledují na obrazovkách první sčítání hlasů.

01:41 - Romney v interview prohlásil, že si připravil pouze vítěznou řeč, naopak Obama uvedl, že má připravené dvě verze projevu.

01:30: Zavřely se volební místnosti také ve státech Ohio, Severní Karolína a Západní Virginie.

01:24 - Na letiště v Bostonu se slétají soukromé tryskáče boháčů podporujících Romneyho, uvedl server Boston Globe. Dispečer potvrdil přílet 80 luxusních letounů Gulfstream za posledních pár hodin. Jindy jich tam denně přistává mezi 40 a 50.

01:05 - V důležité Virginii je boj velice těsný. Podle prvních odhadů CNN mají oba kandidáti po 49 procentech. [celá zpráva]

Foto: John Gress, Reuters

V Chicagu se volilo i ve veřejné prádelně.

01:00 - Podle předběžných předpovědí stanice CNN zvítězí Obama ve Vermontu, Romney v Kentucky a Indianě.

00:56 - Výsledky voleb ukáže i osvětlení slavného mrakodrapu Empire State Building v New Yorku. CNN jeho věž osvětlí podle vítěze - červenou za Romneyho, modrou za Obamu.

00:43 - Odhady výsledků také ukázaly, že největší část voličů, 37 procent, se označila za stoupence demokratů. Třicet čtyři procent se prohlašuje za stoupence republikánů a 29 procent za nezávislé, uvedla ČTK.

00:28 - Většinu hlasujících (73 procent) tvořili stejně jako před čtyřmi lety bílí Američané. Vzrostl ale počet hlasujících Hispánců, poprvé dosáhl deseti procent. To by podle CNN mohlo pomoci Obamovi.

Foto: ČTK/AP

Příznivkyně Romneyho ve volebním štábu v Georgii odnáší maketu s jeho podobiznou.

00:13 - Po sečtení prvního procenta hlasů v Kentucky vede Romney s 69 procenty oproti 29 procentům pro Obamu. V Indianě je skóre podobné - 59:39.

00:02 - Nadpoloviční většina voličů (51 procent) si myslí, že Romney by zvládl ekonomiku lépe. Obamovi v tomto ohledu víc důvěřuje 47 procent.

00:00 - Podle stanice CNN byla pro 60 procent voličů hlavním tématem ekonomika, pro 15 procent státní deficit a pro 17 procent zdravotnictví. 52 procent voličů odpovědělo, že k nim má blíže Obama, o Romneym si to myslí 44 procent z nich.

Foto: Jason Reed, Brian Snyder , Reuters

Oba hlavní kandidáti Barack Obama a Mitt Romney do poslední chvíle burcovali voliče i přes telefon.

23:32 - Kromě Floridy jsou hlášeny fronty před volebními místnostmi ve Virginii. Lidé v nich čekají až tři hodiny.

23:18 - Prezident Obama si v Chicagu také zahrál s přáteli basketbal. Podle stanice CNN byl ve vítězném týmu.

Foto: Mario Anzuoni , Reuters

Volička v Los Angeles vyrazila odevzdat hlas v dresu s Obamovým jménem.

22:52 - Romney bude čekat na výsledky v Bostonu, Obama se s manželkou Michelle přesunul do domovského Chicaga.

22:46 - Američtí astronauti na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) mohli sice hlasovat přímo z paluby orbitálního komplexu, Sunita Williamsová a její kolega Kevin Ford, kteří tvoří americkou část šestičlenné posádky ISS, ale hlas již podle portálu Space.com s předstihem odevzdali v Rusku ještě před odletem do vesmíru. Williamsová v červenci, Ford v říjnu.

Foto: Adam Hunger , Reuters

Voliči v Rumsonu ve státě New Jersey

22:28 - Obvyklé závody mezi hlavními médii v USA, které dřív oznámí vítěze, letos všechna kolektivně odmítla a čekají, až se uzavřou volební místnosti. Kampaň byla příliš těsná a všechny předběžné poznatky putovaly do přísné karantény, aby předčasně neunikly na web, zejména po sociálních sítích. Nikdo si nepřeje znovu zažít debakl z Floridy v roce 2000, kdy hlavní média nejprve vyhlásila vítězem demokrata Ala Gora, pak George W. Bushe, ale výsledek po vleklých sporech nakonec vyřešil soud.

22:17 - Stanice CNN zveřejnila 10 nejužívanějších výrazů na Facebooku v USA: 1. hlas/hlasujte/hlasoval-a jsem/jít-jděte hlasovat, 2. Obama, 3. volby/volební den, 4. Romney, 5. prezident, 6. země, 7. fronta, 8. průzkum, počet odevzdaných hlasů, 9. hlasování, volební lístky, 10. Ohio

21:59 - Republikánský kandidát Romney ještě naposledy agituje v Pittsburghu.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Romney ve svém volebním štábu v Pensylvánii

21:48 - Těsně před volbami se v některých státech USA rozjela operace, která přesvědčovala černošské voliče, že lze hlasovat čistě po telefonu. Děje se tak pomocí naprogramovaných telefonních automatů. „Jde o promyšlenou operaci a velmi rozsáhlou,“ varovala Barbara Arnwinová z Výboru právníků pro občanská práva. Podle ní je identita původců pečlivě skryta. Terčem kampaně byli občané ve Virginii, Severní Karolíně a na Floridě, které měly v prezidentských volbách velký význam.

Foto: ČTK/AP

Volební místnost v Alabamě

21:42 - Vysoká účast voličů je hlášena i z oblastí kolem New Jersey a New Yorku, které minulý týden poničila bouře Sandy.

21: 30 - Jako první byly tradičně k dispozici výsledky z vesničky Dixville Notch ve státě New Hampshire. Poprvé v historii tam nikdo nevyhrál, Obama s Romneym dostali shodně po pěti hlasech.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Voliči ve Washingtonu

Američané v lidové volbě rozhodnou o počtu hlasů volitelů pro jednotlivé kandidáty. Volitelé pak formálně odevzdají své hlasy příští týden. Uchazeč potřebuje ke zvolení prezidentem 270 hlasů volitelů. Každý federální stát má určitý počet volitelů v poměru k počtu obyvatel. Ten, kdo dostane víc hlasů od občanů, bere většinou všechny volitelské hlasy.

Kandidáti na prezidenta

Kandidáti na prezidenta:

Viceprezidentští kandidáti:

Podoba voleb:

Profily stran:

Dřívější prezidenti:

ObamaRomneym nejsou jediní kandidáti, nicméně ti ostatní jsou prakticky bez šancí uspět a dostat se do Bílého domu. Jsou mezi nimi Virgil Goode za Konstituční stranu, bývalý guvernér Nového Mexika Gary Johnson za libertariány, Jill Steinová za Stranu zelených a Rocky Anderson za Stranu spravedlnosti.

Reklama

Související články

Obama se při závěrečném mítinku rozplakal

Předvolební spektákl ve Spojených státech vyvrcholil v pondělí posledními mítinky prezidentských kandidátů. Prezident Barack Obama naposledy apeloval na voliče...

Výběr článků

Načítám