Hlavní obsah

Volby v USA jsou v plném proudu, odvolil i Romney

Aktualizováno

Ve většině států USA již probíhají volby nového prezidenta. Svůj hlas v nich odevzdal i vyzyvatel současného prezidenta republikán Mitt Romney či viceprezident Joe Biden.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kandidát na prezidenta USA Mitt Romney odvolil v MassachusettsVideo: Reuters

 
Článek

Romney odevzdal svůj hlas na předměstí Bostonu Belmont v 14:57 i se svou ženou Ann. Poté vyrazil na poslední dva volební mítinky, uvedla BBC.

Biden hlasoval v 14:33 v delawarském Greenvillu.

V 16:17 odhlasoval ve Wisconsinu republikánský kandidát na viceprezidenta Paul Ryan.

Obama jako první americký prezident v historii odvolil v předstihu v říjnu podobně jako dalších nejméně 30 miliónů Američanů. Propagoval tento způsob voleb. Právě voliči hlasující v předstihu mu před čtyřmi lety pomohly vyhrát.

Pomáhá tak proměně voleb, kdy už není dnem, který rozhoduje, první úterý v listopadu a místo volebního dne by se podle listu Washington Post mělo hovořit spíše o volebním měsíci.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Viceprezidenta Joea Bidena objímají, když čeká ve fronta u voleb delawarském Greenvillu.

Volby v předstihu mají umožnit, aby co nejvíce Američanů mohlo naplnit své právo volit a odevzdali svůj hlas.

Fronty u voleb

Na řadě míst se tvořily od časného rána fronty. Podle BBC jsou v newyorském Harlemu dlouhé řady a malý počet volebních automatů v jedné nestačí zvládat příliv voličů. V newyorské čtvrti Staten Island, která utrpěla velké škody během bouře Sandy, čekali obyvatelé v zástupech před provizorními volebními místnostmi ve stanech. Fronty se tvořily ještě před otevřením volebních místností i na Floridě, která bude patřit k rozhodujícím státům.

Ve frontě čekal v Delaware i viceprezident Joseph Biden.

Zatímco na východě USA a na Středozápadě se už volí, v Kalifornii se začne hlasovat v 16:00 SEČ. Volební místnosti se postupně budou uzavírat od půlnoci do středy 06:00 SEČ.

Podle závěrečného průzkumu portálu Politico je na celostátní úrovni situace nadále vyrovnaná, když pro Obamu i Romneyho je 47 procent respondentů. V deseti státech, kde se podle Politika budou volby rozhodovat, ale má Obama náskok 49 ku 43 procentům.

Volební kampaň, která začala před dvěma lety, podle BBC vyšla více než na dvě miliardy dolarů, miliarda šla kampaň v rozhodujících státech, které se přiklánějí tu k jedné, tu k druhé straně.

Kandidáti na prezidenta

Kandidáti na prezidenta:

Viceprezidentští kandidáti:

Podoba voleb:

Profily stran:

Dřívější prezidenti:

Podle tradice jako první hlasovali o místní půlnoci občané ve vísce Dixville Notch ve státě New Hampshire. Obama a Romney zde získali po pěti hlasech, zatímco v nedaleké osadě Hart's Location vyhrál Obama 23 ku devíti hlasům. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám