Hlavní obsah

Kecá hovadiny, řekl Obama o republikánském sokovi

Americký prezident Barack Obama při rozhovoru pro časopis Rolling Stone nešetřil příkrými slovy na adresu svého volebního soupeře Mitta Romneyho. Republikán podle něj "kecá hovadiny". Tým prezidentovy předvolební kampaně se od poznámky nedistancoval. Šéf Bílého domu se prý pouze snažil upozornit na to, že Romneymu se nedá věřit, protože často mění názory.

Foto: Profimedia.cz

Obama se srdečně zdraví s Romneym, ale v médiích si servítky nebere.

Článek

Nelichotivá slova na adresu republikánského kandidáta padla po rozhovoru, který se v Oválné pracovně Bílého domu uskutečnil 11. října. Eric Bates z Rolling Stonu prezidentovi tlumočil rozhovor se svou šestiletou dcerou, které se zeptal, zda Obamovi chce něco vzkázat. "Řekni mu, že na to má," odpověděla.

Obama se usmál a řekl, že to je jediná rada, kterou potřebuje. Poznamenal také, že ve věkové skupině mezi šesti a 12 lety se mu opravdu daří. "Víte, děti mají dobré instinkty," reagoval pak na Batesův žertovný návrh, zda by se tedy neměla snížit věková hranice pro voliče. "Podívají se na toho druhého kandidáta a řeknou: 'No ten podle mě kecá hovadiny,'" doplnil americký prezident.

Podle britského deníku The Guardian může poznámka být signálem, že Obamova kampaň se hodlá zaměřit na dosavadní výroky republikánského kandidáta, kterého dlouhodobě kritizuje kvůli změnám pozic. Romneymu to ve čtvrtek vytkl i bývalý republikánský ministr zahraničí Colin Powell, když podpořil Obamu. U republikána si prý není jistý, jaké jeho názory na zahraniční politiku má brát za bernou minci.

Romneyho štáb: Je to projev zoufalství

Internetový časopis Slate pak upozornil na to, že současný prezident rozhodně není prvním americkým kandidátem na nejvyšší úřad země, který se v závěru kampaně dopustil prostořekého výroku. Richard Nixon v posledním týdnu před volbami v roce 1968 prohlásil, že teď dojde na "řezání koulí". George Bush pak v roce 2000 během kampaně označil novináře Adama Clynera za "prvotřídního pitomce". Jak Nixon, tak Bush volby vyhráli.

Štáb Romneyho předvolební kampaně Obamův výrok označil za projev zoufalství. "Prezident Obama je vynervovaný a v defenzivě," uvedl. "Nezbývá mu už nic jiného než útoky a urážky. Považujeme za nešťastné, že musí v závěru kampaně sahat k takovým krokům," dodal tým republikánského kandidáta, který je jako mormon známý tím, že se nevyjadřuje sprostě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám