Hlavní obsah

Marxistická Světlá stezka v Peru vystrkuje růžky, zabila policisty

Novinky, Stanislav Dvořák

Peruánští rebelové opět zaútočili. Dva policisté byli zabiti a dva zraněni při útoku v regionu Cuzco. Ačkoliv se léta zdálo, že marxistická organizace Světlá stezka je už zlikvidována, v odlehlých krajích daleko od hlavního města Limy je stále aktivní.

Foto: Jakub Marděšić

V divokých Andách se rebelům daří.

Článek

Tento rok už v regionu Cuzco zemřela více než desítka policistů při různých útocích. Ačkoliv v devadesátých letech provedla vláda mohutný útok, který Světlou stezku zcela ochromil, malé skupiny rebelů v horách stále přežívají.

Světlá stezka svou činnost financuje hlavně z prodeje drog, Peru totiž produkuje velké množství kokainu.

V současné době sice velké cestovní kanceláře běžně nabízejí zájezdy do Peru a lákají zejména na Cuzco a Macchu Picchu, země ale rozhodně není klidná a zcela bezpečná. Neustálé nepokoje, demonstrace a stávky mohou zablokovat dopravu na celé dny, výjimkou nejsou ani únosy turistů.

Rebelům napomáhá zaostalost rozlehlých horských oblastí, kde je obchod s drogami často jedinou příležitostí, jak se vymanit z katastrofální chudoby.

Komentátor BBC uvedl, že útoky budou pokračovat do té doby, dokud vláda nezničí drogovou mafii. To je ale téměř nemožné. V poslední době teroristé začali útočit nejen na stát, ale také na soukromé firmy. Zapálili třeba helikoptéry velké plynařské společnosti. V dubnu bylo uneseno 36 zaměstnanců této firmy.

Krvavá "Světlá" stezka

Světlou stezku (španělsky Sendero luminoso) založil profesor Abimael Guzmán v roce 1970 na univerzitě v San Cristóbalu. Marxističtí rebelové brzy ovládli značnou část venkova, terorizovali úředníky, policisty i běžné venkovany. Po čínském vzoru probíhali například lidové soudy, kde o životě a smrti rozhodovali negramotní rolníci.

Činnost rebelů ve svých textech popisuje mimo jiné i slavný držitel Nobelovy ceny za literaturu Mario Vargas Llosa.

Vrchol jejich moci spadá do osmdesátých let, v roce 1992 byl Guzmán zatčen a většina teroristů byla rozprášena.

Reklama

Výběr článků

Načítám