Hlavní obsah

Američanům dlužíte pravdu, opřel se Obama po neúspěšné debatě do Romneyho

– Denver

Americký prezident Barack Obama si ve středeční debatě s protikandidátem Mittem Romneym nevedl nejlépe. Ve čtvrtek během předvolebního shromáždění svého rivala nařkl z toho, že při debatě neříkal pravdu a jeho cíle jsou jiné, než v debatě prezentoval.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barack Obama na předvolebním shromáždění v Denveru

Článek

"Pokud chcete být prezidentem, tak dlužíte Američanům pravdu," řekl Obama na předvolebním shromáždění v Denveru,

"Ve středu jsem se setkal s velmi energickým chlapíkem jménem Mitt Romney, ale nemohl to být Mitt Romney, protože ten skutečný jezdil po celé zemi a sliboval daňové škrty za pět biliónů dolarů (95 bilionů korun)," řekl Obama v často sarkastickém projevu, během něhož působil mnohem důrazněji než při středeční debatě.

Foto: Profimedia.cz

Barack Obama s Mittem Romneym před začátkem středeční debaty

Právě ekonomika a daňové sazby zabraly v debatě velkou část. Pro Američany je to citlivá otázka, Obama slibuje daně snižovat, totéž i Romney, i když čelí nařčení, že chce snížit především zátěž bohatší vrstvě obyvatel.

Zabít Velkého ptáka

Obama si také dělal legraci z Romneyho hrozby zrušit státní dotace veřejnoprávní televizi PBS. Romney při debatě přímo zmínil oblíbenou postavu Big Bird (Velký pták) ze známé dětské show PBS Sesame Street.

Foto: Profimedia.cz

Big Bird, postava ze seriálu veřejnoprávní televize, prý může za národní deficit, navážel se Obama do Romneyho.

"Když se ho zeptali, co by opravdu udělal pro snížení deficitu a kde by snížil výdaje, řekl, že by zrušil dotace na veřejnoprávní televizi," řekl Obama. "Zaplaťbůh, konečně je na něj někdo opravdu tvrdý. Nevěděl jsem, že Big Bird může za rozpočtový deficit," dodal.

"Skutečný Mitt Romney řekl, že nepotřebujeme víc učitelů. Ale ten chlapík ve středu večer řekl, že zbožňuje učitele, kterých prý nemůže být dost," dodal Obama.

"Muž na scéně ve středu večer nechce být odpovědný za skutečného Mitta Romneyho," řekl Obama. "Ví moc dobře, že nechceme to, co nabízel za uplynulý rok. Pokud chcete být prezidentem, tak dlužíte Američanům pravdu."

Dobrý Romneyho výkon nutí Obamu ke změně

Romney na jiném shromáždění v Denveru řekl, že "americký lid měl možnost vidět dvě velmi odlišné vize pro zemi". "Prezidentova vize je rozšiřování vlády... já namísto toho vidím prosperitu, která přichází prostřednictvím svobody," zopakoval Romney své výroky ze středeční debaty.

Jeden z vedoucích představitelů Obamova volebního týmu David Axelrod připustil, že v kampani budou provedeny některé změny. "Guvernér Romney... předvedl dobrý výkon a to je třeba ocenit," řekl Axelrod novinářům. Podle něj se však Romney "zcela odpoutal od pravdy".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám